Gelders geluid op N-wegen krijgt normering via geluidsplafonds

22 jul , 15:57 Nieuws
site provincie gelderland
Voor Gelderse wegen zijn onlangs geluidsplafonds vastgesteld. Daarmee krijgt verkeersgeluid op provinciale wegen een kwalificatie, een normering die in kaart wordt gebracht. Met deze data kan de provincie jaarlijks bezien of geluidsnormen op deze wegen worden overschreden.
Gelderland heeft er een nieuwe verantwoordelijkheid bij. Controle van geluidsnormen op de zogeheten N-wegen. Want langs provinciale wegen wonen Gelderlanders en zij moeten worden beschermd tegen geluidsoverlast. Sinds begin dit jaar is de Omgevingswet ingegaan. De wetgever heeft bepaald dat er een verkeersgeluid nu een maximale waarde krijgt. En die mag niet worden overschreden. De provincie gaat daar dus actief op toezien.
Geluid is te berekenen. In vaktermen gaat dat via geluidbrongegevens en geluidnormen, waar ook het RIVM bij betrokken is. De provincie heeft overigens nog even de tijd. Eerst worden een jaar lang de auto’s op de provinciale wegen geteld. Dat levert dan voldoende data op om een goede geluidsproductie te berekenen.
Gezond en veilige leefomgevingsgedeputeerde Ans Mol: “We gaan dus concreet geluidsgegevens verzamelen. Zodat we goed kunnen berekenen wat de geluidsproductie van auto’s op onze wegen is. Wat mij betreft gaan we bekijken of we vanaf 2026 onze geluidsnormen kunnen aanscherpen. Formeel zouden we daar nog even mee mogen wachten, maar dat doen we dus niet. Zodat we hierin eerder en meer voor inwoners kunnen betekenen.”
Er gaat dus echt wat veranderen op de Gelderse provinciale wegen. Tot voor kort kon het verkeersgeluid onbeperkt toenemen. Maar dat heeft de wetgever, via de nieuwe Omgevingswet, veranderd. Juist in de Achterhoek, Stedendriehoek en de Metropoolregio worden deze geluidsnormen goed in de gaten houden.
Foto: Site provincie Gelderland