Flanerend met een bvo’tje een lawa lopen; de ‘afko’s’ worden steeds meer onderdeel van onze taal

08 jul , 10:00 Nieuws
preply rechtenvrije afbeelding
De zomer is begonnen! Grote kans dat jij dit jaar afkortingen als ‘hdp’, ‘esma’ of ‘spebi’ voorbij hoort vliegen over het terras. De nieuwe taal, onder vooral jongeren en studenten, bestaat namelijk voor een groot deel uit afkortingen. Taalplatform Preply zet de bekendste afkortingen voor je op een rij zodat ook jij deze zomer mee kan praten met alle ‘afko’s’.
Volgens het Instituut voor de Nederlandse Taal is het meer dan normaal dat jongeren hun eigen taal verzinnen. De reden hiervan zou zijn dat jongeren zich makkelijker door middel van deze taal onderscheiden en dat ze zo ook makkelijker een boodschap over kunnen brengen.
Preply heeft een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Te beginnen met een paar mooie voorbeelden voor als je op het terras zit deze zomer:
Havercappu - Havercappucino
Esma - Espresso Martini
Ginto - Gin tonic
Kasou - Kaassouflé
Spebi - Speciaalbier
Jezelf helemaal onderdompelen en mee willen praten met de jongeren van nu? Denk dan eens aan deze ‘afko’s’:
HDP - Heerlie de peerlie
Kladiladi - Klap die laptop dicht
Hg’s - Huisgenoten
Inclu - Inclusief
Hg's en studententien
Het zijn niet alleen afkortingen die de taal over hebben genomen. Studenten hebben ook een geheel eigen benaming bedacht voor sommige woorden. Woon je bijvoorbeeld in een studentenhuis? Dan heb je wel een paar hg’s (huisgenoten). Waarschijnlijk heb je dan een aantal hospi’s (hospiteeravonden) gehad, voordat je je studentenkamer kreeg. De kans is ook zeer groot dat je wel eens hebt doorgehaald (nachtje niet slapen) met een paar vrienden. Heb je weleens iemand willen versieren zodat je niet alleen naar huis hoefde? Dan kun je geheid de vraag verwachten of je nog ‘geregeld’ hebt. Of heb je een studententien gehaald voor een tentamen? Juich dan maar niet te hard, dan heb je gewoon een 5,5 op je cijferlijst staan.
Helemaal op de hoogte of wil je nog meer afkortingen leren? Kijk dan snel hier .