EDE - De week heeft twee onderdelen voor Extinction Rebellion: de ‘Pas op! Landbouwgif’-actie en op vrijdag 28 maart de Mars voor een schone lente naar het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
De XR-actieweek wordt op 28 maart vanaf 12:00 uur afgesloten met de Mars voor een Schone Lente in Ede. Het wordt een ludieke mars met een serieuze boodschap. Rebellen lopen in Ede van het station naar het Ctgb dat té makkelijk té veel pesticiden toelaat waarvan niet zeker is dat ze helemaal veilig zijn.
XR eist van het Ctgb:
Hanteer het voorzorgsprincipe:
Keur pesticiden alleen goed als zeker is dat een middel geen schadelijke effecten heeft. Zorg voor onafhankelijkheid in beoordeling: Onderzoek zelfstandig, onafhankelijk en op basis van informatie van alle betrokken partijen, dus niet alleen van fabrikanten maar ook van natuur- en consumentenorganisaties en van onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoekers. Voer onderzoek uit naar stapel-effecten: Onderzoek de gevolgen op mens en natuur, van het gelijktijdig of achtereenvolgende gebruik van meerdere middelen. En bij twijfel: verbieden.
Wees eerlijk:
Communiceer transparant en eerlijk over de risico’s van het gebruik pesticiden. De omgeving van gifvelden en -akkers is niet alleen dodelijk voor het bodemleven en insecten, maar ook gevaarlijk voor onze eigen gezondheid. Veel zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen worden teruggevonden in de wijde omgeving van het behandelde velden en akkers. Pesticiden – vaak in té grote hoeveelheden – worden aangetroffen in ons voedsel, huisstof, water en in onze bodem. Er zijn sterke aanwijzingen dat er een verband is tussen pesticidengebruik en ziektes als Parkinson.
De weerstand tegen landbouwgif groeit.
Omwonenden accepteren niet langer dat hun omgeving wordt vergiftigd en spannen rechtszaken aan, neurologen spreken zich uit, de Parkinsonvereniging organiseert een Pesticide-vrije dag. En Extinction Rebellion strijdt op zijn eigen manier tegen een systeem dat de biodiversiteit bedreigt en de aarde waarop wij leven kapot maakt.
Dit is niet de eerste actie tegen landbouwgif.
Er waren al diverse acties, bijvoorbeeld tegen de zeer giftige bloembollenteelt (waaronder lelies) en andere gewassen en acties bij de producenten van landbouwgif. Ook bij het Ctgb was XR al eerder: tegen de toelating van glyfosaat. XR Gifvrij gaat door met actievoeren tot aan de eisen wordt voldaan. Wil je aansluiten bij dergelijke acties, mail dan naar [email protected].
Ctgb * College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden