Expositie ‘JIJ! nee JIJ!!!!

11 jun , 10:06 Nieuws
aankondiging expo polarisatie
Arno Setz

EDE - Eind van deze zomer vindt de expositie ‘Jij! Nee JIJ!!! plaats. Kunstenaar Arno Setz roept scholen, theatergroepen, kunstenaars en andere creatievelingen op werk in te leveren rond het thema polarisering. De expositie is te zien in de Marktstraat in Ede centrum.

Zowel links als rechtsom, Setz maakt zich zorgen over de verwijdering tussen mensen.

Met de expositie hoopt de cultuurmaker wat lucht en relativering in het onderwerp te brengen. “Als we kunnen spelen met het onderwerp wordt het ruimer. Achter al de polariserende meningendrammerij zitten mensen zoals jij en ik, waar we waarschijnlijk meer overeenkomsten mee hebben dan we denken. Openstaan voor de ander en niet direct oordelen zijn uiteindelijk de tools om tot een meer vredelievende vibe te komen.”

Met de expositie hoopt de Edese kunstenaar wat lichtheid toe te voegen. “Wat mij betref is alles welkom, elke kleur en mening. Of je nou identificeert als recht of links, moslim, Jood of christen, iedereen moet gehoord worden en zijn mening kunnen geven, zolang je elkaar, ondanks meningsverschillen, als mens kan blijven zien. Elkaar omarmen, ondanks grote verschillen, blijft de crux.” Bij de expositie is er ruimte voor onder andere podcasts, filmpjes, schilderijen, tekeningen en fotoportretten.

De Edese kunstenaar en cultuurmaker vindt dat het meningencircus op hol geslagen is. “De mensheid groeit als kool en toch is het, de meest bedreigde soort op aarde” zegt hij cryptisch. “Polarisering is een verdienmodel. Meningen, en dus mensen, zijn een speeltje in handen van politiek, grote bedrijven, reclamebureaus en religies. De sociale media is een beinvloedingsmachine waarin de algoritmes bepalen wat je ziet en je mens- en wereldbeeld kleuren. Polarisering is de onschuld en humor al een tijdje kwijt.

Sociale media is een ontwikkeling die grote invloed op ons heeft. Negatieve beelden kleuren onze beleving.” Setz roept de Edenaren op foto’s of filmpjes te sturen waarin verschillende subgroepen elkaar een hand geven of vasthouden. Zo kun je, door een selfie met iemand uit een tegengestelde subgroep, een positief beeld creëren. “Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn en iedereen mag zeggen wat ie wil, maar vergeet niet dat de ander ook een mens is, met dezelfde angsten, geluk en verlangen.”

Bijdragen, in welke kunstvorm dan ook, kunnen doorgegeven worden via de website www.arnosetz.com .