Een zwembad in de tuin is geen luxe meer

12 jul , 10:23 Nieuws
ai generated 8730353 1280
Pixabay
Vroeger was een zwembad in de tuin alleen weggelegd voor de superrijken. Alleen als je je een villa van miljoenen euro’s kon veroorloven had je de luxe van een eigen zwembad. Vandaag de dag begint dat sentiment een beetje te kantelen. In de tuin van een rijtjeshuis zal je nog steeds niet snel een zwembad aantreffen. Maar als je bij je huis redelijk wat ruimte hebt dan is een privézwembad zeker wel te realiseren.
Uitbesteden of zelf aanleggen
Er zijn bedrijven die je alle zorgen uit handen nemen voor de aanleg van een zwembad. Ze komen langs om je wensen en de mogelijkheden te inventariseren. Vervolgens krijg je een offerte. Ga je daarmee akkoord dan wordt de plaatsing van het zwembad gepland. Allereerst moet er een gat worden gegraven waarin het zwembad wordt afgezonken. Na plaatsing wordt eerst de technische installatie aangelegd voor het vullen van het bad en het zuiveren van het water. De zwembadslangen voor filterpompen worden netjes weggewerkt. Als alles klaar is kan het bad worden gevuld en kun je direct je eerste duik nemen.
Vergunning nodig?
Soms is een vergunning nodig voor de aanleg van een zwembad in je tuin. Het is verstandig om hierover informatie in te winnen bij de gemeente. Als je zonder toestemming een zwembad in je tuin laat maken dan kan dit tot grote problemen leiden. In het ergste geval moet het zwembad weer worden verwijderd. De regels voor bouwen in de tuin rond je huis verschillen per gemeente. Voor veel aanpassingen is geen vergunning meer nodig. Vaak geldt als regel dat een bepaald percentage van de tuin mag worden ‘bebouwd’ zonder dat hiervoor een vergunning noodzakelijk is.
Zelf een zwembad bouwen
Wil je het zwembad zelf gaan plaatsen dan kun je de materialen die nodig zijn voor de waterzuivering bestellen bij een technische groothandel online. Het is belangrijk om de technische installatie goed in orde te hebben. Het water in het zwembad moet goed worden gezuiverd om besmetting met onder andere de legionellabacterie te voorkomen. Ook moet je een beslissing nemen of je het zwembadwater wilt verwarmen of niet. Verwarming kost veel energie en brengt dus hoge kosten met zich mee. Wellicht is er een mogelijkheid om hiervoor zonnepanelen te gebruiken, zodat je je eigen stroom kunt opwekken voor het zwembad. Deze stroom kan dan zowel voor de zuivering van het water als voor het verwarmen ervan worden gebruikt. In de zomer met warm weer is verwarming vaak niet of nauwelijks nodig. Vaak wordt een dekzeil gebruikt om vervuiling van het water tegen te gaan als het zwembad niet wordt gebruikt. Als er kleine kinderen in huis zijn of huisdieren dan is het heel belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen om te voorkomen dat zij in het zwembad vallen en verdrinken. Een dier of jong kind kan binnen een paar minuten nadat het te water is geraakt overlijden door verdrinking.