Ede gaat vier scenario’s uitwerken voor voedselattractiepark Food Experience Center

10 feb 2023, 12:35 Nieuws
wethouder meijer legt uit over het wfc ede 21 maart ede
EDE - De Raad van State zette in december 2022 een streep door het plan van het voedselattractiepark, en moet de gemeente nu opnieuw naar de tekentafel.
Dat zei de verantwoordelijk wethouder Leon Meijer donderdagavond tijdens een informatiesessie van de Edese gemeenteraad.
Het attractie-plan is al jaren een politiek actiepunt, Zo legde Ede al zes miljoen euro in en heeft de provincie Gelderland zeventien miljoen euro klaarstaan voor het Food Experience Center.
De uitspraak van de Raad van State is een forse tegenvaller, zegt wethouder Meijer. "De experience kan waarschijnlijk niet in de huidige vorm doorgaan."
Onderzoek
Om het plan te stoppen, zover wil wethouder Meijer nog niet gaan. Samen met ambtenaren gaat de gemeente de komende maanden onderzoeken hoe het nou verder moet. Zo wordt gekeken of het huidige plan op de een of andere manier toch door kan gaan, maar ook of het schrappen van de geplande aanbouw een optie is. Het voordeel hiervan is dat het indienen van een nieuw plan juridisch minder ingewikkeld is.
Het plan even in de koelkast zetten is een mogelijkheid. Maar in de toekomst, als de stikstofproblematiek minder speelt, is het misschien makkelijker om het project af te krijgen.
De laatste optie die een mogelijkheid is, dat is stoppen, maar het is volgens de gemeente totaal onduidelijk wat daar de financiële en juridische gevolgen van zijn. In de komende maanden wordt duidelijk wat er met het World Food Center Experience gaat gebeuren. Wethouder Meijer verwacht dat de gemeenteraad in juni 2023 een besluit kan nemen.