"Ede Doet" voorziet ook tijdens corona in behoefte

24 feb 2022, 11:31 Nieuws
handleiding ede doet
"Ede Doet", het platform voor bewonersinitiatieven, was succesvol in 2021. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie. Door corona was het moeilijker om initiatieven te organiseren, maar dat weerhield de inwoners van Ede niet om aan de slag te gaan. In totaal werden er het voorbije jaar 415 initiatieven uitgevoerd, een forse stijging ten opzicht van het eerste coronajaar, toen 311 plannen konden worden uitgevoerd.

Mooier

Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Door corona kon er heel veel de voorbije jaren niet, maar Ede Doet laat zien dat er gelukkig ook veel wél kon. Ede Doet heeft zich bewezen als een perfect middel om als inwoners met elkaar in contact te komen en dingen te organiseren die je buurt een beetje mooier maken’’

Sparen

Inwoners van Ede kunnen met behulp van cheques sparen om initiatieven uit te voeren die hun buurt een beetje mooier maken. Dat kan van alles zijn: een sociale activiteit als een buurtbarbecue of burendag, het aanleggen van bloemen, planten, speeltoestellen of initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Alle huishoudens ontvingen in maart en september een cheque van 7,50 waarmee de plannen kunnen worden gesteund. 52 procent van de cheques werd het voorbije jaar ‘geactiveerd’: gebruikt om te sparen voor een initiatief.

Sociale activiteiten

Sparen voor sociale activiteiten was het populairst. 38 procent van de initiatieven waren gericht op het versterken van de sociale samenhang tussen inwoners. Inwoners maakten ook veel plannen voor de buitenruimte, bijvoorbeeld gezamenlijk tuinonderhoud, sparen voor speelpleinen of een leuke zithoek voor de buurt.