De Rechtbank Arnhem bepaalde vandaag woensdag 20 mei dat ChickFriend aansprakelijk is voor het gebruik van fipronil bij pluimveehouders. Het bedrijf uit Barneveld moet daarom een schadevergoeding betalen aan de getroffen kippenboeren.
Pluimveehouders huurden het Barneveldse bedrijf in het jaar 2016 en 2017 in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. Achteraf bleek dat ChickFriend, en zusterbedrijf ChickClean, daarvoor het verboden middel fipronil gebruikte. De schade bleef niet uit. De pluimveehouders liepen door de besmette eieren tientallen miljoenen euro's schade op.
Zo'n 120 pluimveehouders hebben een schadevergoeding geëist van ChickFriend en de eigenaren van het bedrijf. Die claim is toegewezen door de rechtbank, omdat het volgens de rechter duidelijk is, ‘dat er geen andere oorzaak kan zijn van de besmetting met fipronil.’
De schadevergoeding voor de pluimveehouders wordt later in een aparte procedure bij de rechtbank vastgesteld. LTO Nederland spande eerder al samen met 124 pluimveehouders een zaak aan tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar kreeg daar nul op het rekest.
Procedure door ChickFriend tegen Staat
ChickFriend stelde eerder in een procedure de Staat aansprakelijk, omdat de NVWA onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op het gebruik van fipronil. De aansprakelijkheid van de staat heeft de rechtbank afgewezen, omdat het bedrijf opzettelijk en bewust fipronil heeft gebruik om de bloedluis te bestrijden. Het bedrijf krijgt ook geen schadevergoeding van de Belgische leverancier van Dega-16, die het product met het bestanddeel fipronil erin geleverd had aan ChikFriend. Volgens de rechtbank is namelijk vastgesteld dat het verboden middel op verzoek van ChikFriend uit Barneveld is toegevoegd.
ChickFriend ging door deze fipronil zaak failliet. Eigenaren Martin van de B. uit Barneveld en Mathijs IJ. uit Nederhemert werden opgepakt, maar het is nog onduidelijk of het tot een strafzaak komt. Ze zaten van augustus tot medio oktober 2017 vast.
Bron Omroep Gelderland