Caroline van de Plas en Rik Loeters te gast bij live uitzending Radio1 in Café Substitute Ede

13 mrt 2023, 10:17 Nieuws
mirthe verhoeff
EDE - In het ouderwets gezellige Biercafé Substitute zag het er afgelopen vrijdag avond even net wat anders uit dan normaal: de kroeg is omgetoverd tot een radiostudio van NPO Radio 1. Presentator Tijs van den Brink reist met zijn programma, 'Dit is de dag van alle staten', het hele land door om in elke provincie in gesprek te gaan met lijsttrekkers en partijleiders.
In Ede zijn namens de BoerBurgerBeweging Rik Loeters, lijsttrekker van de provincie Gelderland, en partijleider Caroline van de Plas te gast. Zij schuiven aan om in gesprek te gaan over de aankomende provinciale statenverkiezingen.
Na wat gezellig geklets met Caroline en Rik onder genot van een bakje koffie, gaat de uitzending van start. De Boer Burgerbeweging doet voor het eerst in alle staten mee aan de verkiezingen met als doel: “nuchter verstand terugbrengen in de politiek.” Caroline vertelt dat haar leven op z’n kop staat: “Soms voelt het even alsof ik in een film zit. Ze zeiden in de politiek altijd ‘welkom in de slangenkuil.’ Ik heb de afgelopen weken ervaren wat die slangenkuil is.” Vertelt Caroline naar aanleiding van de haat en dreigementen die ze de afgelopen tijd heeft ontvangen. Toch blijft Caroline positief; de uitslag verwachtingen zien er namelijk goed uit voor de BBB. “Het is niet te bevatten dat we misschien de grootste partij van Nederland worden. We moeten soms echt even in onze armen knijpen om te beseffen wat er allemaal gebeurt. Hoe groot wij worden is een resultaat van de dingen die we doen. We hebben niet als doel om een bepaald aantal zetels te halen.”
Vanuit het publiek wordt een vraag gesteld waarom mensen uit de stad op de BBB zouden moeten stemmen. Caroline antwoord; “Ik snap dat veel mensen denken dat wij ons alleen inzetten voor de rechten van boeren, omdat we in de media alleen bij die onderwerpen aan het woord komen. Als het gaat om stikstof, nodigen ze mij uit, maar wanneer het over onderwijs, zorg of pensioenen gaat, word ik niet uitgenodigd. Dus zo ontstaat het beeld dat ik alleen voor de boeren in de politiek zit.” Rik Loeters vult haar aan: “In ons huidige coalitie streven wij ook naar betaalbare energie, voedsel, voorzieningen en woningen bijvoorbeeld.” Duidelijk makend dat de BBB ook voor de mensen uit de stad iets wil betekenen.
Maar bij welke uitslag is Caroline tevreden aankomende donderdag? “Ik ben tevreden als wij overal, in alle provincies, in de Staten zitten met een aantal zetels waarmee wij ook echt wat kunnen betekenen, en daarmee ook een aantal Eerste Kamerzetels kunnen binnenhalen. Het wordt tijd om wat te betekenen in de Eerste Kamer.”
Geschreven door: Mirthe Verhoeff
Student Journalistiek aan de CHE