Akoesticum haalt samen met cultuurliefhebbers € 100.000 voor podiumkunsten

16 mei 2023, 10:56 Nieuws
image 1
Akoesticum Ede
EDE - Akoesticum haalt samen met cultuurliefhebbers 100.000 euro op om te investeren in podiumkunsten
Om meer maatschappelijke impact te maken is het nationale trainingscentrum voor muziek, dans en theater een crowdfunding gestart.
Mede-oprichter Victor van Haeren heeft samen met Harold Lenselink en Hans Sluijmer in 2014 Akoesticum gestart om repetitie faciliteiten te bieden voor de culturele sector. Er wordt al jaren bezuinigd op Cultuur">kunst en cultuur, de inflatie en hogere huurprijzen maken het lastig voor creatieve en maatschappelijke ontmoetingsplekken. Trainingscentrum Akoesticum kiest daarin een andere weg en biedt een locatie aan waar muziek, dans, theater en ontmoeting centraal staan. Na twee eerdere succesvolle campagnes is hij samen met algemeen en artistiek directeur Anne ten Barge een nieuwe crowdfundactie gestart. Via het platform CrowdAboutNow is inmiddels een bedrag van 100.000 euro opgehaald met een groep betrokken investeerders. Het uiteindelijke doel is om 150.000 euro op te halen wat zij kunnen investeren in de podiumkunsten.
Verbinder
De vraag naar professionele repetitieruimte is al jaren veel groter dan het aanbod. Daarom is in 2014 Akoesticum opgezet in de Johan Willem Frisokazerne naast station Ede-Wageningen. Het is het eerste en enige trainingscentrum voor de podiumkunsten in Nederland. En daarmee is het een verbindende schakel tussen de culturele sector en de maatschappij. “Het is enorm belangrijk om generaties en culturen te verbinden en voor iedereen de wereld rijker en groter te maken. Bij Akoesticum doen wij dit door podiumkunstenaars een plek te bieden. Op deze plek kunnen verschillende mensen, jong/oud, professioneel/amateurs hun verhaal delen." aldus van Haeren.
Maatschappelijke impact
In 8 jaar tijd is de locatie uitgegroeid tot een plek waar jong talent, ambitieuze podiumkunstenaars en publiek samenkomen. Zoals bij het maatschappelijke project Meer Muziek in de Zorg, waarbij muziek werd ingezet in de gehandicaptenzorg om te bewegen, herinneringen op te halen en contact te leggen. Nu wil de stichting de volgende stap zetten en meer focus leggen op projecten die grote maatschappelijke impact hebben. Muziek, dans en theater van en voor iedereen.
“De komende jaren willen we nieuwe pilots uitrollen waarin meebeleven en meedoen centraal staat. Zoals een Gospel Biënnale, een spannend cultuuraanbod voor kinderen en jongeren en een Kweekgrond-en Oogstfestival.” aldus Anne ten Barge.
Crowdfunden
Om nog meer maatschappelijke impact te maken is er een crowdfunding campagne gestart. Met dit geld willen zij nieuwe pilots uitrollen waarin meebeleven en meedoen centraal staat. Je kunt meedoen met de campagne door een bedrag te investeren of in de voorverkoop een overnachting te kopen in het pop-up Cultuurhotel op De Hoge Veluwe. Wanneer je nu besluit te investeren in de podiumkunsten dan wordt deze investering verdubbeld door de Lerak Foundation tot een maximum van 75.000 euro. Geïnteresseerden kunnen tot en met 31 mei mee investeren via www.crowdaboutnow.nl/akoesticum2023