Airborne Luchtlandingen en Herdenking 2022

15 sep 2022, 9:13 Nieuws
airborne 2021 chris ouboter scaled
EDE - Tijdens de jaarlijkse herdenking eren we de helden van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide samen met veteranen, genodigden en onze inwoners. De herdenking gaat hand in hand met de luchtlandingen van 11 Luchtmobiele Brigade en een publieksprogramma voor jong en oud. Samen herdenken, beseffen en beleven, op de Ginkelse Heide of vanuit huis op televisie. Om iedereen de kans te geven om mee te kijken, nodigen we u ook uit het live te volgen via Omroep Gelderland.
Airborne, op weg naar vrijheid!
Hoe kom ik er?
De Ginkelse Heide is per fiets bereikbaar en alleen vanaf station Ede-Wageningen rijden pendelbussen naar de Ginkelse Heide voor bezoekers die met het openbaar vervoer komen. We adviseren u zoveel mogelijk met de fiets, te voet of openbaar vervoer te komen. Komt u toch met de auto? Neem dan uw fiets mee achter op de auto en parkeer uw auto op een van de park & bike parkeerplaatsen of huur een fiets. Kijk hier voor meer informatie over hoe u de Airborne Luchtlandingen en Herdenking kunt bereiken.
Programma
Op zaterdag 17 september duurt het programma op de Ginkelse Heide van 09:00 tot 15:30 uur. Een overzicht vindt u hieronder. Ook kunt u de PDF downloaden met de plattegrond (pdf, 2 MB) van het terrein met het programma.
De activiteiten, inclusief de herdenking, gaan ook bij slecht weer door. Of er door parachutisten gesprongen wordt, is wel afhankelijk van het weer. Dit wordt ter plekke door de organisatie bepaald. Het springen kan ook worden verschoven naar een eerder of later tijdstip. Het gehele programma is onder voorbehoud van wijzigingen, bijvoorbeeld door eventuele coronamaatregelen.
Programma
Publieksplein
09:00 - 15:30 uur
Horeca to go, zoals een Engels ontbijt
Airborne markt
Kinderactiviteiten, met thema’s als veteranen en vrijheid
Korte muziekoptredens
Expositie
13:00-15:00
Korte muziekoptredens van regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers
Tankbaan
09:00 - 13:00 uur
Bezoek de militaire voertuigen van de Airborne Battle Wheels Oosterbeek
Dropzone
10:00 uur
Paradrop van Parachute Group Holland, ze springen uit een Dakota die ingezet is geweest bij Market Garden in 1944
10:15 uur
Vrije val Pathfinders peloton Luchtmobiele Brigade
10:30 uur
Massdrop
13:00 uur
Paradrop van Parachute Group Holland vanuit een Dakota
13:30 uur
Optreden Air Assault (helikopters 11 AM)
15:00 uur
Vrije val
Herdenkingsplein
11:30 - 12:30 uur
Airborne Herdenking
Extra informatie
Hier leest u meer over de faciliteiten op het evenemententerrein en de toegankelijkheid voor mindervaliden.
Horeca to go
Er is horeca to go aanwezig op het terrein en in de buurt van de fietsparkeerplaatsen. Er zijn voldoende afvalbakken op het terrein aanwezig om uw afval in te doen. Daarnaast kunt u terecht bij restaurants Juffrouw Tok en Bloem.
Pinnen
Bij de horeca to go en Airborne markt kunt u contant betalen. Bij enkele stands is pinnen mogelijk, maar vaak is dit beperkt.
Toiletten
Op het terrein zijn gratis mobiele toiletvoorzieningen aanwezig, inclusief enkele invalidentoiletten. De toiletten worden met voldoende afstand en loopruimte tot elkaar geplaatst. Het is mogelijk hier uw handen te reinigen.
Wifi
Er is geen wifi beschikbaar op het terrein.
Mindervaliden
De Ginkelse Heide is een natuurgebied. Er is een verhard fietspad langs de Dropzone. Bij slecht weer kan het terrein en de parkeerplaats erg modderig zijn. Het blijft daarom lastig bereikbaar voor invaliden of mensen die slecht ter been zijn. Er zijn invalidetoiletten aanwezig. Er is geen rolstoeldek op het terrein aanwezig. Extra ondersteuning krijgen is helaas niet mogelijk.
Er is bij het terrein een beperkt aantal parkeerplekken voor bezoekers met een officiële Nederlandse invalidenparkeerkaart. Rijd hiervoor via de N224 vanaf Arnhem naar de Schapenweide. Daar kunt u met uw invalidenparkeerkaart parkeren.