Petitie tegen vliegroute over gemeente Ede

Foto:

Staatssecretaris Dijksma heeft recent bekend gemaakt dat vanaf 2019 de vertrekkende vliegroute vanaf Lelystad Airport zal gaan over de gemeente Ede. Het gaat om een grote hoeveelheid vliegtuigen: tot 45.000 per jaar. Dat is gemiddeld zo’n 123 overvliegende vliegtuigen per dag.

Omdat Schiphol het hogere luchtruim beheerst, moeten de vliegtuigen vanaf Lelystad Airport laag vliegen, op slechts 1800-2700 meter. Met permanente geluidoverlast voor de inwoners tot gevolg. Veelvuldig vliegverkeer leidt ook tot vervuiling als gevolg van verbranding van kerosine. Neerslag van fijnstof en stikstof kan leiden tot gevaar voor de volksgezondheid.

Geluidsoverlast en vervuiling heeft ook schadelijke gevolgen voor de prachtige natuurgebieden en het rijke dierenleven in de gemeente Ede. Onder andere nationaal park de Hoge Veluwe zal getroffen worden. Juist de rust en natuur trekt veel toeristen. De nieuwe vliegroute betreft voornamelijk vakantievluchten naar het buitenland en zal daarom in de zomermaanden het meest intensief zijn. Voor het toerisme in de gemeente Ede zal dit nadelige gevolgen hebben.

Inwoners van de gemeente Ede maken zich ernstige zorgen om dit alles. Daarom is er een petitie gestart om staatssecretaris Dijksma te laten weten dat zij niet akkoord gaan met de vliegroute. U kunt de petitie ondertekenen op https://petities.nl/petitions/nee-tegen-laagvliegende-vliegtuigen-over-de-gemeente-ede-en-de-hoge-veluwe?locale=nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden