Opening door Mr. Pieter van Vollenhoven van het Grebbelinie bezoekerscentrum in Renswoude

Vandaag woensdag 28 juni is er door mr. Pieter van Vollenhoven het Grebbelinie bezoekerscentrum geopend. Dit gebeurde onder grote belangstelling van genodigden en de pers. Vanuit Ede was wethouder Willemien Vreugdenhil aanwezig.

Tijdens de opening waren er militairen gekleed in kostuums vanaf Napoleon tot 1940-45. Een orkest omlijstte de feestelijkheden.

De bijeenkomst startte met korte toespraken van gastvrouw Mevrouw Pennarts-Pouw, De heer Van Vollenhoven en De heer Lever van Staatsbosbeheer. Waarna De heer Van Vollenhoven door middel van het slaan op een rode knop, de openingshandeling verrichtte

Het Grebbelinie bezoekerscentrum wordt ook wel het “Fort de Buursteeg” genoemd. Het draagt een grote geschiedenis met zich mee. Dat is in het bezoekerscentrum zeer goed in zichtbaar gemaakt. Een mooie introductiefilm brengt de geschiedenis in vogelvlucht in beeld.

Er zijn diverse vitrines met objecten uit de 2e wereldoorlog te bezichtigen met daarbij de geschiedenis visueel aan de muren van het gebouw in kaart gebracht. Er is ook een loopgraaf uit de 2e wereldoorlog te bezichtigen met een belevingsscherm.

Het is zeker ook een centrum waar veel informatie wordt gegeven. Zeker geschikt om kinderen vanaf de basisscholen over de geschiedenis te laten leren.

Op het buitenterrein is duidelijk weer het fort zichtbaar gemaakt. Het Ford dat deel uitmaakte van de waterlinie, is zeker een bezienswaardigheid.

Het tot stand komen van het Grebbeberg Bezoekerscentrum is gerealiseerd in samenwerking met de provincies Gelderland en Utrecht en de gemeentes Renswoude, Veenendaal en Ede. Ook Food Valley en Staatsbosbeheer, hebben bijgedragen om het prachtige milieuvriendelijke gebouw van ruim 3 miljoen te realiseren.

Er een prachtig restaurant gevestigd in het Fort Buursteeg met een mooi terras

Het centrum is voornamelijk gebouwd om dit culturele erfgoed te bewaren voor het nageslacht. Het Grebbelinie Bezoekerscentrum Fort is een mooi monument voor de Gelderse Vallei en een aanwinst voor de Provincie Utrecht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden