Winkeliers en aanwonende zijn de dupe van renovatie Nassaulaan en Bergakkerweg in Bennekom

Frank den Engelsen voor zijn zaak
Foto: Ede.nieuws.nl

Vandaag ging de redactie van Ede.nieuws.nl op bezoek bij de winkeliers aan de Nassaulaan in Bennekom. Wij waren nieuwsgierig geworden naar aanleiding van de vragen die Alexander Vos de Wael wil gaan stellen in de raadsvergadering komende week.

De winkeliers Robert van Woerekom van patisserie van Woerkom en Frank den Engelsen van Dier en Bloemwinkel Den Engelsen zijn de wanhoop nabij en vertellen. “Onze winkels liggen aan de Nassaulaan, hoek Bergakkerweg en Irenelaan. Sinds eind maart ligt de Nassaulaan en de Bergakkerweg open. In deze twee maanden zijn er meer dagen niet gewerkt dan wel gewerkt door de aannemer. Was de aannemer wel aan het werk dan was dat altijd met een minimaal aantal personen. Het gaat zo niet langer, dit alles duurt veel te lang”.

“De bevoorrading van onze winkels gaat zolang deze wegen openliggen via de Irenelaan. De chauffeurs met hun grote vrachtwagens rijden vanaf de Julianalaan vooruit de Irenelaan in en moeten vervolgens achteruit er weer uit rijden. Een staaltje stuurmanskunst zeker met de draai naar de Julianalaan”.

Frank den Engelsen voor zijn zaak

“De aannemer heeft de dag voor Hemelvaart de bewoners van de Irenelaan geïnformeerd dat maandag 29 mei de straat vanaf 7 uur in de ochtend voor langere tijd wordt afgesloten vanwege werkzaamheden.

Het is een onzalig plan. De winkels zijn nu al nauwelijks bereikbaar voor de klanten en nu wordt ook de bevoorrading bijna onmogelijk gemaakt door op maandag de 29e mei de Irenelaan ook nog eens open te breken. Alexander Vos de Wael kon het niet langer aanzien en klom in de pen voor raadsvragen.

Hieronder de vragen van Fractie Alexander Vos de Wael

Onderwerp: her-straten – vervanging van goed asfalt in 30km/h-zones door klinkers

De vervanging van nog goed asfalt in 30 km/h-zones door een bestrating van klinkers duurt in Bennekom eindeloos.  De aannemers leggen veel straten tegelijkertijd open. Het lijkt erop dat er geen enkele druk vanuit de gemeente op de aannemers staat om de straten en stoepen weer snel dicht te maken. Ondernemers en winkeliers klagen over behoorlijke omzetderving en inwoners over veel overlast door het naar binnenlopen van zand, niet kunnen parkeren van de auto’s en het achter laten van rotzooi door de aannemers. Ouderen, zeker onder hen die moeilijk ter been zijn, durven de deur niet uit omdat zij bang zijn te vallen, iets te breken of met de scootmobiel komen vast te zitten.

Kennelijk is de wijze van aanbesteden door het college zo dat de aannemers alle ruimte krijgen om de inwoners, bedrijven en winkeliers maximaal te frustreren. Voor het college en de aannemers lijken de inwoners en winkeliers niet te bestaan.

 

De dierenspeciaalzaak annex plantenwinkel die in de maanden april en mei de maximale omzet per week draait, wordt al sinds eind maart geconfronteerd met werkzaamheden. De verwachting is dat het nu nog tot half juni duurt voordat de straten weer normaal bereikbaar zijn. Maar ook andere winkels aan de rand van het centrum Bennekom ondervinden veel overlast van de werkzaamheden. Overschrijding van de toegezegde planning is normaal. Vervolgens presenteert de gemeente weer even laconiek een bijgesteld planning die opnieuw niet gehaald wordt. De getroffen winkeliers zijn ieder geloof in het gemeentebestuur hierdoor kwijtgeraakt.

Frank den Engelsen voor zijn zaak

De meeste winkeliers zijn, vanwege de lange duur van de financieel crisis, door hun financiële reserves heen.  De ondernemers en winkeliers houden maar net het hoofd boven water. Door het zo lang onbereikbaar zijn van hun winkels neemt de kans op kopje onder sterk toe.

Vragen

  • Heeft het college de belangen van de bewoners en de winkeliers op het netvlies staan wanneer her-straat werkzaamheden worden aanbesteed?
  • Staat voor het college bij het opstellen van bestekken een korte doorlooptijd van de werkzaamheden als hoogste op de prioriteitenlijst?
  • Deelt het college de mening van veel inwoners en winkeliers dat het laatste jaar de duur van de uitvoering van de her-straat werkzaamheden in Bennekom absoluut onacceptabel is?
  • Ziet het college de mogelijkheden om, desnoods tegen iets hogere kosten, de doorlooptijd van de werkzaamheden per straat te stellen op maximaal 4 weken? En zo nee, waarom niet?

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden