Opening expositie Canadese zomer van 1945

Foto: Ede.nieuws.nl

De tijdelijke expositie over de Canadese zomer van 1945 in Ede is de komende tijd te zien in het Militair Historisch Informatie Punt. Dinsdagavond 30 mei om 20.00 uur zal de expositie worden geopend met een presentatie van Eelco de Zee van de Royal Canadian Legion.

Op 31 augustus 1945 maakte luitenant Charles h. Richter van de Canadian Army Film and Photo Unit een unieke foto. De foto laat softballende vrouwen zien. De dames zijn van de Eager Beavers. Een groep entertainers die vanuit Canada speciaal naar Europa zijn gezonden in de bevrijdingszomer. Men had de ervaring van de Great War: ze wisten dat soldaten na de oorlog lang moeten wachten voor de reis huiswaarts. Om onderlinge spanningen te voorkomen zond men deze dames voor de ontspanning. De tegenpartij van de Eager Beavers bestaat uit officieren van het Regina Rifles Regiment van de Canadese strijdkrachten. Een regiment dat ook het Openluchttheater zou opknappen en hielp bij de bouw van het Edese Mausoleum. De foto is gemaakt in Ede. Op het veldje voor de Johan Willem Frisokazerne.

Wilt u meer te weten komen over die Canadese zomer van 1945 in Ede kom dan naar deze tijdelijke expositie van het Platform Militaire Historie Ede. Deze zomer is het Militair Historisch Informatie Punt geopend op de zaterdagen 1, 15, 29 juli en 12 augustus van 10.00 tot 16.00 uur.

Ed van Seters

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden