‘Gezichten van De Hartenberg’: portretten die je raken in Cultura

Foto: Adrie Jansen

Tot 8 juni is de expositie ‘Gezichten van De Hartenberg’ te zien in Cultura. Deze expositie toont de portretten van 22 cliënten met een verstandelijke beperking. De cliënten wonen al jarenlang op woon-zorgpark De Hartenberg en in de omgeving. Ze worden dan ook de “iconische gezichten” van deze regio genoemd. De foto’s zijn gemaakt door Adrie Jansen, medewerker van ’s Heeren Loo en initiatiefnemer.

Na een besloten opening, speciaal voor de gefotografeerde cliënten, hun verwanten en enkele genodigden in het Hart op De Hartenberg, is de expositie nu, op voorspraak van wethouder van Karin Bijl, te bewonderen in Cultura. Hiermee krijgen mensen met een verstandelijke beperking een prominente plek in het hart van Ede. Saskia Emmerik, regiodirecteur van ’s Heeren Loo, opende de expositie met lovende woorden: “Iedereen die binnenkomt en de foto’s ziet, is geraakt. Ze blijven even staan en lezen de bijschriften.”

Op 21 en 28 mei en 4 juni van 14.00-15.00 uur zijn er medewerkers van De Hartenberg aanwezig in Cultura om meer te vertellen over (vrijwilligers)werk met deze prachtige mensen.

Gezien worden

De foto’s zijn gemaakt door begeleider én fotograaf Adrie Jansen. In 2014 kocht hij zijn eerste camera. Op dat moment wist hij nog niets over fotografie. Nu, 10 jaar later, komt zijn werk tot leven in een eigen tentoonstelling, waarmee een grote wens in vervulling gaat.

Adrie Jansen: “Na veel de natuur in te zijn geweest, ontdekte ik mijn liefde voor het fotograferen van mensen. Vooral in hun meest authentieke vorm, zonder te veel pose. Ik trok naar steden voor straatfotografie, maar langzamerhand werd de behoefte om cliënten vast te leggen in hun alledaagse leven groter.  Onze cliënten, met diverse lichte tot ernstige verstandelijke beperkingen, verdienen het om gezien te worden zoals ze werkelijk zijn. En dat is me gelukt!”

De ingetogen schoonheid van deze ‘iconische gezichten’ zijn tot en met 8 juni te zien in de bibliotheek van Cultura.

De reacties op deze expositie waren zo overweldigend dat er gedacht wordt om dit project ook landelijk uit te gaan voeren.

Bekijk het interview met Adrie Jansen:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen