Organisatie Ede Pride verzorgt omkleedruimtes voor bezoekers: ‘Iedereen moet zich kunnen uitdossen’

Foto: Xander van Soelen

EDE – Regenboogkleuren, glitter en torenhoge hakken. Veel bezoekers van Ede Pride, dat dit jaar plaatsvindt van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei, houden ervan om uit te pakken met extravagante outfits. “Helaas horen we regelmatig dat niet iedereen in vol ornaat naar ons evenement durft te komen”, aldus de organisatie. “Daarom zorgen we deze editie voor een speciale omkleedruimte bij Raadhuis De Doelen.”

Het is voor het eerst dat Ede Pride deze voorziening aanbiedt. Bezoekers kunnen er gebruik van maken op zaterdag 25 mei, de hoofd-dag van het evenement.

DIVERSITEIT VIER JE SAMEN

“We willen dat iedereen op diens eigen manier mee kan doen aan onze Pride. Ons motto is niet voor niets ‘Diversiteit vier je samen’. Met deze omkleedruimtes hopen we dat nog meer bezoekers zich vrij voelen om zich uit te dossen zoals ze willen. Niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om van huis te gaan in hun gedroomde Pride-outfit”, aldus het team. “Dat kan verschillende redenen hebben: nog niet uit de kast zijn, bang zijn voor nare reacties op straat, of simpelweg omdat het niet praktisch is in het ov.”

DE DOELEN

De omkleedruimtes bevinden zich pal naast het Oude Kerkplein, het middelpunt van de activiteiten op de Ede Pride-zaterdag. “Dat is een bewuste keuze. We overwogen eerst om de omkleedruimtes te huisvesten bij Astrant aan het Kuiperplein. Op zich een logische plek, want daar vindt ‘s avonds ook de Drag Dinnershow en de afterparty plaats. Maar dan moeten bezoekers alsnog een stuk over het drukke Marktplein lopen, wat eigenlijk voor deze voorziening geen optie is. Daarom zijn we erg blij dat de gemeente De Doelen beschikbaar stelt.”

In de ruimte komen kleedhokjes, maar ook zitplekken voor wie op diens gemak diens haar en make-up wil doen. De Doelen (Raadhuisplein 2) is open van 10.00 tot 17.30 uur; een half uur voor aanvang en een half uur na het slot van het dagprogramma op het Oude Kerkplein.

PROGRAMMA

Tijdens Ede Pride is ook deze derde editie weer genoeg te beleven, belooft de organisatie. Zo is er een kleurrijke markt met kraampjes van lokale kunstenaars en lhbtiq+-belangenorganisaties, storytelling, seminars, verrassende muzikale optredens en street-art. Ook de succesvolle Pride Walk keert terug op vrijdag 24 mei. En op zondag 26 mei kunnen belangstellenden de Regenboogviering bijwonen in het café van Astrant.

Meer informatie over het programma en de toegankelijkheid van het evenement is te vinden op www.EdePride.nl of social media (InstagramFacebookThreads en X).

Door Elyse van den Brink

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen