Vuur van de Vrijheid 4 mei (NOS, NPO1) in teken van medemenselijkheid en ontmenselijking

Foto: 5 mei Wageningen

Liveprogramma vanuit Wageningen markeert de overgang van 4 naar 5 mei.

Wageningen – Om 00:00 uur op 5 mei wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur traditiegetrouw ontstoken in Wageningen, Stad der Bevrijding.

In de live-uitzending Vuur van de Vrijheid (23:10 uur, 4 mei, NPO1) wordt dit jaar de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking benadrukt. Het programma markeert de overgang van de Dodenherdenking op 4 mei, naar de hoopvolle boodschap van Bevrijdingsdag op 5 mei. Met optredens van o.a. Gijs Scholten van Aschat, Roxeanne Hazes, Soy Kroon, Adbelkader Benali, Naaz en The Kik.

Na het ontsteken van het vuur start de Bevrijdingsvuurestafette, waarbij het vuur door 2.500 deelnemers door heel Nederland wordt verspreid. De presentatie van ‘Vuur van de Vrijheid’ is in handen van Winfried Baijens.

Het Nationaal Bevrijdingsvuur komt ieder jaar via de Normandische stranden van Bayeux richting Nederland. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het ‘Vuur van de Vrijheid’ in Wageningen ontstoken door WOII-veteranen, samen met Floor Vermeulen (burgemeester Wageningen) in gezelschap van ruim 2.500 deelnemers die het vuur naar meer 100 gemeenten brengen.

Bovendien vaardigt iedere provincie een verschilmaker af, die het vuur naar de 14 Bevrijdingsfestivals brengt op 5 mei. Deze verschilmakers dragen op een eigen manier bij aan vrede en veiligheid.

Dit alles komt samen in ‘Vuur van de Vrijheid’, een samenwerking van Wageningen45, Theater na de Dam, NOS en XSAGA: 4 mei 23:10 – 00:10 uur op NPO1.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen