Interreligieuze maaltijd na afloop van de vastentijd

Foto: René Hazeleger

EDE – Op vrijdag 12 april werd in de Nieuwe Kerk in Ede een interreligieuze maaltijd gehouden met Moslims en Christenen. Deze ontmoeting tussen Moslims en Christenen vormde een terugblik op het vasten voor Pasen en de Ramadan.

Door René Hazeleger

Het woord werd gevoerd door organisator Hassan el Ghouti, Ds. Peter Verbaan van de Nieuwe Kerk, Imam Abdesadek Ramzi van de Moskee Al Mouhahidin, Salahedinne die de woorden van de Imam vertaalde, wethouder Karin Bijl en (voormalig stads-) dichter Larissa Verhoeff.

Organisator Hassan el Ghouti, van Stichting Kommerbij, dankte het bestuur van de Hervormde Nieuwe Kerk voor het ter beschikking stellen van de ruimte voor deze bijeenkomst. Hij wees erop dat diversiteit aan geloven en culturen het leven rijk maakt. Het maakt niet uit wie je bent of wat je gelooft, respect hebben voor elkaar is belangrijk.

Dominee Peter Verbaan van de Nieuwe Kerk wees erop dat vasten in de Bijbelse traditie iets belangrijks heeft. Vasten heeft ook iets te maken met vasthouden en Christenen worden tegenwoordig uitgedaagd om na te denken over wat zij vasthouden.

Imam Abdesadek Ramzi van de Moskee Al Mouhahidin reciteerde enkele verzen uit de koran en hield een korte preek in het Arabisch. Hij wees erop dat er maar één God is. De betekenis van God is goed.

Salaheddin had de woorden van de Imam vertaald en kon zo de aanwezigen uitleggen wat de Imam gezegd had.

Wethoudeer Karin Bijl wees erop dat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen. En ze vond het mooi dat mensen van verschillende geloven hier bij elkaar waren samengekomen en wees op het belang dat Christenen en Moslims elkaar blijven ontmoeten.

Tenslotte droeg voormalig Stadsdichter Larissa Verhoeff een treffend gedicht voor en wenste zij iedereen een smakelijke maaltijd.

Er werd ook afscheid genomen van leden en oud-leden van de Werkgroep Pluriforme Samenleving. Deze werkgroep is ongeveer 40 jaar geleden ingesteld door de Raad van Kerken met het doel contacten te onderhouden met de verschillende Moskeeën.

Elly Hoogteijling, Hilly Korteweg, Ina ter Avest, Mariëlle Tempelman, Erna Hulstein en Karel de Krijger ontvingen uit handen van wethouder Karin Bijl een bos bloemen, van Hassan El Ghouti, voorzitter van Kommerbij, een herinneringsplaquette en van Albert Schol, voorzitter van de Raad van Kerken, een gedichtenbundel.

Bekijk het interview met organisator Hassan el Ghouti:

 

 

Bekijk beelden van de toespraken:

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen