Oproep voor expositie koude oorlog

Foto: Stingerbol

In het weekend van 20 en 21 april 2024 wordt in de Stingerbol aandacht besteed aan de Koude Oorlog. Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de NAVO is er in dit markante en unieke militaire Edese monument een bijzondere expositie met presentaties te beleven.

OPROEP
De expositie in het voormalige opleidingscentrum de Stingerbol, waar duizenden militairen opgeleid zijn, om ons land te verdedigen wordt pas echt interessant als we het kunnen verrijken met persoonlijke verhalen en voorwerpen. We willen graag de sfeer van die tijd oproepen met bijdragen van lokale musea, maar ook van burgers en oud-militairen. Wie heeft er bijvoorbeeld nog een oude petroleumlamp, een knijpkat zaklamp, jodiumtabletten of een SOXMIS kaart aan de hand waarvan je Russische voertuigen kon herkennen? In vele gezinnen was tijdens de Cubacrisis een ‘overlevingspakket’ in huis om de Koude Oorlog het hoofd te bieden, maar waren er in Ede ook atoomschuilkelders in de achtertuin? Samen kunnen we een bijzondere beleving creëren.

Wat valt er samen te beleven?

Zo zal op zaterdag om 13.00 uur de burgemeester van Ede stilstaan bij het ‘Garnizoen Ede in de Koude Oorlog’, Daarnaast staan er lezingen over de ‘NAVO en de Koude Oorlog’ en over ‘raketbasissen van de Sovjetunie’ op het programma. Er zijn foto’s te zien over de erfenis van een nucleaire afschrikking een project is van Martin Bruining en Arnold Pronk. Aan de hand van foto’s en voorwerpen wordt een beeld gegeven van de opleiding van duizenden militairen die deel uitmaakten van het garnizoen in Ede. Onze stadsdichter Melvin Vlot komt en ook de Edese cultureel antropoloog Jacqueline Postma. Er wordt aandacht besteed aan het dagelijks leven van de mensen ten tijde van de Koude Oorlog. Zoals de schuilkelder en de training hiervoor en het dagelijkse eten en eventueel noodrantsoen wat gewone mensen thuis hadden.

Zowel op zaterdag als zondag zullen er tijdens de openingstijden presentaties verzorgd worden over de invloed, die de angst voor een atoomoorlog heeft.  Heeft u thuis nog een bijzonder voorwerp liggen of heeft u een bijzonder verhaal? Neem contact op. Samen kunnen we een bijzondere beleving creëren. Uw bijdragen zijn daarom van harte welkom op [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen