Johannes Passion door gezamenlijke koren Koorschool Midden-Gelderland

Foto: Koorschool

Ook dit passieseizoen brengen de gezamenlijke koren van de Koorschool Midden-Gelderland op zondag 24 maart in de Brinkstraatkerk in Bennekom, weer een prachtig optreden.

Door René Hazeleger

Dit keer wordt de Johannes Passion van J.S. Bach uitgevoerd.

Zes professionele solisten en dito instrumentale begeleiding zullen hun medewerking verlenen aan dit concert.

De Johannes-Passion (BWV 245) van Johann Sebastian Bach is een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie volgens Johannes.

De Johannes-Passion wordt ook wel vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus-Passion, is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener.

Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het evangelie volgens Johannes in Luthers vertaling (hoofdstukken 18 en 19). Het Johannes evangelie is concreter en vertellender dan het Mattheüs evangelie, en daardoor aanmerkelijk dramatischer. En waar Jezus in het evangelie volgens Mattheüs langdurige lessen en redevoeringen houdt, gaat Johannes daar vrijwel geheel aan voorbij. Jezus is bij Johannes meer een handelende persoon en minder profeet en leraar. Het evangelie is dynamischer dan de andere evangelies en Bach heeft dit meesterlijk tot uiting gebracht in de Johannes-Passion.

De Koorschool Midden-Gelderland, die al veel ervaring heeft met het uitvoeren van De Mattheus Passion, heeft er dit jaar voor gekozen de Johannes Passion uit te voeren. Kom genieten van een prachtige uitvoering van jeugdkoor en kamerkoor van de Koorschool.

De johannes Passion wordt uitgevoerd onder leiding van Rob Kaptein, de instrumentale begeleiding is door barokensemble La Sopresa.

Solisten zijn: Ronald Dijkstra (Christus), Robert Luts (evangelist), Maike van der Wiel (sopraan), Ineke De Vylder (alt), Tjerk Bakker (tenor), Ruben Olthof (bas).

Informatie en bestellen van kaarten: www.koorschoolgelderland.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen