Ton Hardeman en Rinke Nijburg exposeren met ‘Onmensen en Roofdieren’

Ton Hardeman en Rinke Nijburg exposeren tot en met 31 maart in kunstruimte 50PK in Ede.

Door René Hazeleger

Ze houden allebei van het duister: niet alleen van het wegvallen van het licht wanneer de avond valt, maar ook van het schimmige duister dat in dieren schuilt en zich ook op klaarlichte dag manifesteert. In hun werk domineert het schemerdonker: dieren worden geportretteerd als mensen en mensen als beesten.

Hardeman is geboren in Ede en Nijburg in Lunteren; hun roots zijn nagenoeg dezelfde. Ze delen het pessimisme over de treurige staat van mens en dier. Maar ook de stokoude liefde voor de schilderkunst.

Ton Hardeman

Eén van de meest in het oog springende schilderijen van Ton Hardeman op deze expositie is een werk, waarop de kruisiging op Golgotha te zien is, onder een dreigende hemel, waar oorlogsvliegtuigen over vliegen. Het is een combinatie van de meest dramatische passage uit de bijbel met de luchtlandingen, die jaarlijks herdacht worden boven de Ginkelse hei.

In deze video vertelt Ton Hardeman over zijn werk, dat op deze expositie te zien is:

 

 

Rinke Nijburg

Religie is een belangrijke inspiratiebron voor zijn beeldende kunst. Hoewel van huis uit protestant, liggen Rinke Nijburg’s artistieke wortels in de beeldende rijkdom van de katholieke traditie en hij wordt de laatste jaren tevens geïnspireerd door Oosterse religies als boeddhisme en hindoeïsme. In zijn werk verbindt hij religie, mythologie, strips, sprookjes en de maatschappelijke actualiteit tot een duizelingwekkende kosmologie.

Nijburg’s meest opvallende werk op deze expositie (zonder zijn andere intrigerende werken tekort te willen doen) is het schilderij ‘The Act of Killing’. Dit werk was ook het onderwerp van een nooit verschenen artikel in dagblad Trouw, waarover de kunstenaar uitgebreid verslag heeft gedaan op zijn blog (https://rinkenijburg.blogspot.com/2021/05/the-act-of-killing-15.html)

In deze video vertelt Rinke Nijburg onder andere ook over dit bijzondere werk:

50PK

‘Onmensen en Roofdieren’ is te zien tot en met 31 maart 2024 bij 50PK.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag t/m 31 maart 2024 van 12.00 – 17.00 uur

Op het voormalige terrein van de Mauritskazerne, Kazernelaan 50 in Ede, is het poortwachtershuisje verbouwd tot een ruimte voor kunst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen