Sterk vernieuwde uitgave boek ‘Bennekom Joods toevluchtsoord’

Foto: Vereniging Oud Bennekom

De 2e druk van ‘Bennekom Joods toevluchtsoord 1940-1944’ is aanzienlijk uitgebreid met informatie over Joodse vluchtelingen die in de oorlogsjaren in Bennekom verbleven. Tijdens de presentatie op dinsdagavond 4 april neemt burgemeester Van der Knaap het eerste exemplaar in ontvangst.

Direct na verschijning in 2012 van deze uitgave van de Historische Vereniging Oud-Bennekom kregen de auteurs Kees Heitink en Ad Nooij al vele reacties van nabestaanden of bekenden, vanuit Nederland maar ook ver daar buiten. Dat bracht wederom via speurwerk in archieven en gesprekken nieuwe informatie op tafel. Meer namen van onderduikers, foto’s en vooral ontroerende verhalen over lotgevallen die nog niet eerder konden worden verteld. Vaak bij toeval en geheel onverwacht. Zo leidde een artikel over Bennekomse fietsenmakers naar namen van vier weggevoerde onderduikers die voordien onbekend waren. En een zoektocht naar het lot van een jonge vrouw die zich in 1943 niet zoals haar ouders meldde voor vervoer naar Westerbork bracht de auteurs langs diverse gravenadministraties naar haar kleindochter. Zij kwam met een ontroerende afscheidsbrief die haar overgrootmoeder onderweg naar Westerbork schreef. Nog een bijzondere vondst: het meisje waarvan de kinderfoto op het boek staat heeft nu een naam; ze heet Sara Philipson, de auteurs kregen contact met haar en konden haar verhaal optekenen. Na vijf jaar aanvullend onderzoek was er volop aanleiding voor een totaal vernieuwde uitgave: 24 extra bladzijden met aanvullingen.

 

De presentatie vindt plaats op dinsdag 4 april, aanvang 20:00 uur in zalencentrum De Brink, Brinkstraat 39, 6721 WR Bennekom. Na de aanbieding van het boek geeft Bert Lever een toelichting op het nauw verwante project Stolpersteine. Dat zal dit jaar zal resulteren in plaatsing van gedenkstenen voor Bennekomse woningen waar Joodse oorlogsslachtoffers verbleven. Iedereen is op deze avond welkom.

 

De 2e druk van het boek kost in de boekhandel € 19,95. Op 4 april is het in de pauze en na afloop te koop voor € 17,50, desgewenst gesigneerd door de auteurs. Voor eigenaren van de 1e druk is een supplement met de nieuwe informatie gratis beschikbaar. De opbrengst van het boek wordt besteed aan het project Stolpersteine. Voor vrijwillige bijdragen aan dit project is deze avond een collectebus aanwezig.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden