Reactie op motie Provinciale Staten over het World Food Center Ede

Foto:

Ede – De Stichting World Food Center Experience is teleurgesteld in het aannemen van de motie door Provinciale Staten om te stoppen met de realisatie van de World Food Experience. Desondanks vraagt de Stichting Gedeputeerde Staten om de al toegekende subsidie toch beschikbaar te stellen voor de realisatie van de Experience.

Na de uitspraak van de Raad van State heeft de Stichting WFCE, op verzoek van de provincie Gelderland en de gemeente Ede, haar plannen aangepast. In juni zijn de aangepaste plannen met veel lof ontvangen door zowel de betrokken overheden, als door alle partners van de stichting uit het bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Naast een nog aansprekender en toegankelijker ontwerp van de Experience, leverde de aanpassingen in het plan een flinke risicoverlaging voor de overheden op zonder extra investering. En dat met hoge inflatie en bouwkosten en een stijgende rente. De haalbaarheid van de Experience is door onafhankelijke experts getoetst in opdracht van de overheden.

Juist nu hard nodig

In deze tijd waarin de afstand tussen consumenten en de makers van ons eten alleen maar groeit, is het belangrijk om het bewustzijn over waar ons eten vandaan komt te vergroten. Met een leuk en belevenisvol uitje voor ouders met hun kinderen raakt de Experience alle lagen van de bevolking. Met proeven, ontdekken, spelen en beleven trekt de attractie juist ook de mensen die niet bereikt worden met campagnes en voorlichting vanuit (overheids)instanties. De Experience is als fysieke locatie een uitstekende aanvulling op bestaande initiatieven en zal een belangrijke positie innemen in voedseleducatie richting jongeren. Daarbij is de Experience een belangrijk onderdeel in de gebiedsontwikkeling van het World Food Center-terrein en daarmee ook van de economische ambities van de Regio Foodvalley.

Oproep aan College

Eerder noemde Gedeputeerde Drenth al dat het aangepaste plan past bij de oorspronkelijke doelstellingen en dat het past binnen de kaders van de reeds toegezegde subsidies. De stichting hecht veel waarde aan een zorgvuldige overweging door de provincie. Wij roepen het College dan ook op om de realisatie van de Experience te steunen. Hiermee draagt de provincie bij aan het bewustzijn over eten, de economische ontwikkelingen in de regio Foodvalley en het verkleinen van de afstand tussen consumenten en de makers van ons eten.

Ingezonden door David de Bruijn

PR-manager World Food Experience

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen