Avond voor de jeugd met als thema voorlichting over alcohol en drugs in Het Westhoffhuis in Lunteren is zeer goed bezocht

Foto: Ede.nieuws.nl

Onder leiding van Luuk Miedema preventiewerker van Malkander, is er voor de jeugd van Lunteren een preventiespel-programma georganiseerd over drugs en alcoholgebruik.

Dit in samenwerking met ouders, jongerenwerkers, kerken, arts, Iriszorg en de wijkagent, in Het Westhoffhuis.

 

Het doel van de preventieavond

 

Doormiddel van de samengestelde werkgroepen uit Lunteren de jeugd bewust maken van de gevaren van alcohol en drugs, maar ook hen doormiddel van het “Groot alcohol- en drugsspel”, uitleggen wat alcohol en drugs met je doet. Voor de gezondheid, in het verkeer en wat voor uitwerking het op je kan hebben. Maar ook als er bijvoorbeeld zomaar iemand naast je neervalt die te veel alcohol binnen heeft gekregen.

 

Hele goede opkomst van de Lunterse jeugd

 

De opkomst is ruim boven de verwachting, zegt ds. Ria Scheltens-Ritzema. De aanwezige jeugd is enthousiast bezig het programma te volgen, terwijl ik haar spreek, gaan de eerste groepen al wijzigen van thema. Er zijn zeker 70 jongeren aanwezig vertelt Ria mij. Er kunnen dan ook 7 groepen gevormd worden.

 

Er zijn diverse thema’s behandeld

De Lunterse arts dr. Van der Steege geeft vanavond een korte training van wat je moet doen als iemand ineens bewusteloos is van bijvoorbeeld alcohol drinken. Hoe te handelen en iemand in een stabiele zijligging leggen om verstikking te voorkomen.

Ronald Visser van Iriszorg geeft info over allerlei soorten drugs en de gevaren ervan.

Wout Bloemendal vertelt uit zijn jarenlange ervaring bij de brandweer en EHBO’er over allerlei voorbeelden van ernstige ongelukken

.

Bij Dick Brandhorst kunnen alle groepen praten over bij wie ze terecht kunnen als er problemen met drugs en alcohol worden gemerkt in hun omgeving of bij hun zelf.

Jaco Van Riessen acteert zoals niemand anders dit kan als dronken fietser die de A30 op wilde. Hoe kun je hem als groep tegenhouden en wat doe je?

 

Luuk Miedema doet een quiz over alcohol en drugs en brengt op die indringende wijze de gevaren van alcohol en drugs onder de aandacht van de jeugd.

 

De wijkagent Bart Bosman vertelt over zijn werk om dronken chauffeurs van de weg te halen en bij hem kunnen jongeren ook blazen en vragen stellen. Eén vraag die ik hoor was al bijzonder, ‘zou jij bij iemand in de auto stappen die naar alcohol ruikt?’ Daar zou je als ouder ook over kunnen nadenken als je bijvoorbeeld je kind nog ergens op moet halen.

 

Afsluiting van de avond

De avond is prima en goed verlopen, door de tijdsplanning van Ria is er nog voldoende tijd over voor een drankje en snacks na afloop aan de bar van Het Westhoffhuis. De jeugd is allemaal onder de 18 jaar, dus het wordt fris gehouden die avond.

 

Kijk voor de stand van zaken in uw dorp op www.alcoholendrugsede.nl
Neem voor meer informatie contact op met: Luuk Miedema

Chris Ouboter.

Foto’s Chris Ouboter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden