Informatie veilig houden vereist strategische keuzes door Ede

Raadhuis Ede
Raadhuis Ede
Foto: Ede.nieuws.nl

EDE – De gegevens van burgers, bedrijven en ambtenaren kunnen beter beschermd worden tegen toekomstige bedreigingen door er eerder over na te denken. Het beleid hiervoor is echter verouderd en er moeten strategische keuzes gemaakt worden. Dit concludeert de Rekenkamer Ede in haar onderzoek naar de informatieveiligheid van de gemeente.

Strategisch is er verbetering mogelijk

De gemeente Ede heeft op technisch niveau voldoende maatregelen genomen om op basisniveau bescherming te bieden. Ook wordt geleerd van incidenten. Maar op strategisch niveau zijn verbeteringen mogelijk. Het beleid stamt nog uit 2017 en is niet meer actueel. Ook is er geen integraal overzicht van risico’s en of die acceptabel zijn.

Daarnaast is er vanuit het college en de hoogste managers aandacht voor informatieveiligheid, maar het ontbreekt aan een gesprek over de strategie en strategische besluitvorming. Hierdoor wordt het basisniveau van uitvoering van het beleid niet ontstegen. De gemeenteraad wordt niet structureel geïnformeerd over het beleid en de uitvoering van informatieveiligheid.

Daarnaast is de raad niet aantoonbaar betrokken bij het bepalen van de uitgangspunten van het informatieveiligheidsbeleid.

Aanbevelingen

Het beleid is aan vernieuwing toe. De Rekenkamer adviseert het college om nieuw beleid vast te stellen op basis van de laatste BIO-standaarden en een integraal risicobeeld op te stellen en bij te houden. De gemeenteraad wordt geadviseerd om zich hier actief mee te bemoeien door mee te besluiten over ambities en uitgangspunten voor het nieuwe beleid. Daarnaast kan de raad zichzelf nog beter laten informeren. Zodoende hoopt de Rekenkamer dat de gemeente Ede ook voor de toekomst hackers een stap voor blijft.

Presentatie

De Rekenkamer presenteert het onderzoeksrapport aan de raadsleden en andere belangstellenden in een informatieve bijeenkomst op de Politieke Dag Ede. Deze is naar verwachting op 1 februari.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen