Follow The Beamer Filmfestival Ede

Publiek loopt mee met de beamer
Publiek loopt mee met de beamer
Foto: Arno Setz

EDE – Op 16 december 23’ trekt voor de 2e keer, het Follow the Beamer filmfestival door Ede centrum. In de donkere winterse avond volgt het publiek een beamer op wielen en zien 7 korte films geprojecteerd op Edese gebouwen. De films zijn gelinkt aan de geschiedenis van de muur waarop ze geprojecteerd worden. Zo maakt het publiek kennis, met zowel Edsese geschiedenis als nieuwe films van lokale, regionale en internationale filmmakers.

Artistiek leider Arno Setz, tevens initiatiefnemer van het festival heeft de films geselecteerd. Setz: “Het thema dit jaar is ‘Oorlog, vrede en de troost van kunst. We hebben zeven hele diverse films rondom dit thema aan de geschiedenis van Edese gebouwen gekoppeld. Ik ben erg blij met de films en de locaties die, hoe verschillend ook, elkaar allemaal aanvullen. De helft van de geselecteerde films zijn gemaakt door jongeren, wat het een extra dimensie geeft gezien het thema.”

Setz vertelt wat het publiek kan gaan zien 16 december. “We hebben twee korte films van een Russische gevluchte kunstenaar die verbeeld wat oorlog vooral doet: het in brand steken van je toekomst. Aan de andere kant is er de film van de jonge Edese filmacademiestudent Stef Pieper die op vakantie met 2 vrienden zijn jeugd viert en ouderen vraagt wat zij hebben gemist in hun jeugd. In de verhalen van de ouderen hoor je hoe de oorlog uit hun jeugd hun toekomst veranderde. In het licht van wat er nu allemaal aan de hand is in de wereld komen deze thema’s heel dichtbij.

Doordat de films door jonge mensen gemaakt zijn wordt het zeer invoelbaar hoe kwetsbaar het begrip toekomst ineens kan worden. We hadden de keuze uit meerdere films van jonge makers en scholieren. Uit de contacten met het Rijnijsselcollege is de film I don’t want to put the world on fire gekomen van Bart Huisman.

De andere films hele andere aspecten van oorlog en vrede laten zien. “Filmmaker Jonathan Vink uit Arnhem maakt een film over iemand die misschien te lang de goede vrede heeft willen bewaren en zichzelf daardoor verloor. In een wereld die van alles van je vraagt, is de vraag waar jouw eigen rust en vrede zich bevindt.

Setz legt uit dat hij in eerste instantie op beeldende kwaliteit selecteert. “Als je een verhaal verteld zonder woorden dan kan het gevoel optimaal aangesproken worden en het is universeel. Iedereen verstaat de taal van beelden. Dus dat heeft mijn voorkeur, maar een film met woorden kan natuurlijk net zo goed je ziel binnendringen.”

De laatste twee films gaan over een man die in verbeelding alles kan en over een meisje wat in het geheim de kerktoren van de Oude Kerk opgaat om bovenop voor alle Edenaren de lente van Vivaldi te spelen. Maar als dat niet lukt, krijgt ze hulp uit ongedachte hoek. Deze 2 films laten de kracht van verbeelding zien en troost van fantasie en muziek. Het even boven alles uit kunnen stijgen, wat je situatie ook is.

Setz hoopt dat het Follow The Beamer Filmfestival ervoor zorgt dat het publiek geraakt wordt. “Het is zo magisch om met zoveel mensen door de straten van Ede trekken en samen dit te beleven.”

Net als vorig jaar is tussendoor weer een pauze met warme thee bij de Meet-Inn. De host van de avond is Geralda van Ginkel. Om 19.30 wordt gestart met de filmische route vanaf de kerktoren van de Oude Kerk in Ede centrum.

Bericht Arno Setz

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen