Gezinsvervangend tehuis in opgeknapt kazernegebouw

Foto: Ede.nieuws.nl

EDE – Provincie Gelderland betaalt mee aan het renoveren, verduurzamen en herbestemmen van het voormalige kantoorpand van de Bereden Wapens van de Prins Mauritskazerne in Ede. In het gebouw komen op de begane grond een ambachtelijke slager, een barbier, een koffie proeflokaal en een collectie van het Nederlands Tegelmuseum. Op de eerste verdieping en de zolder komt een gezinsvervangend tehuis.

Garnizoensplaats

Het gebouw is een gemeentelijk monument. Sinds het vertrek van de Koninklijke Marechaussee in 2011 stond het leeg. Het monument maakt deel uit van de militaire gebouwen uit de tijd dat Ede nog een garnizoensplaats was. Gedeputeerde Peter Drenth: “Het gebouw staat al 12 jaar leeg. Juist het weer in gebruik nemen betekent het behoud van deze mooie monumentale gebouwen. Door de nieuwe bestemming is het niet alleen weer in gebruik, maar ook nog eens publiek toegankelijk zodat iedereen ervan kan genieten”.

Renovatie, verduurzaming en nieuwe bestemming

Voor renovatie, verduurzaming en herbestemming is in totaal zo’n 1,8 miljoen euro nodig. De initiatiefnemers hebben een plan gemaakt voor exploitatie. Het Nationaal Restauratie Fonds verstrekt een lening om zo bij te dragen aan het project. Omdat de kosten hoog zijn bij herbestemming en renovatie van een pand dat lang leeg staat, betaalt Provincie Gelderland voor het tekort, zodat het project ook echt door kan gaan. Dat is in totaal 500.000 euro.

Balkenplafond en stucplafonds

Bij de renovatie krijgt het gebouw zijn oorspronkelijk vorm terug. De drie aanbouwen worden gesloopt. Verder komt het oorspronkelijk balkenplafond weer in het zicht, net als de oude stucplafonds. De aannemer werkt met lokale Gelderse bedrijven, die ook zorgen voor isolatie van onder andere vloeren en gevels.

Gelderland is rijk aan erfgoed

Gelderland is rijk aan erfgoed en cultuur. En daar zijn we als provincie trots op. Gelderland telt ongeveer 6.300 rijksmonumenten en 12.500 gemeentelijke monumenten. Als provincie dragen we bij aan de restauratie, verduurzaming, het onderhoud en de herbestemming van deze monumenten, zodat dit bijzondere Gelderse erfgoed niet verloren gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen