Provinciale Staten vergaderen op 17 mei 2023 over de Jaarstukken en de Gelderse Energie-Infrastructuur

Foto: Gelderland

REGIO – Provinciale Staten houden oordeelsvormende bijeenkomsten op woensdag 17 mei 2023. Daarbij gaan zij in gesprek met Gedeputeerde Staten over diverse onderwerpen, waaronder de Jaarstukken 2022 en het beleidskader Gelderse Energie-Infrastructuur (GEIS). De Oordeelsvorming biedt ruimte tot inspraak door belanghebbenden.

Provinciale Staten controleren het gevoerde bestuur
In de Jaarstukken leggen Gedeputeerde Staten verantwoording af aan Provinciale Staten over het gevoerde bestuur. Dat doet het college zowel inhoudelijk met het jaarverslag, als financieel met de jaarrekening. De Jaarstukken zijn het afsluitende document van de begrotingscyclus voor het begrotingsjaar 2022.

De accountant controleert de Jaarstukken. Ook ligt er een advies van de Rekeningcommissie. De Rekeningcommissie bestaat uit vijf Statenleden en is onder meer verantwoordelijk voor de voorbereiding van de behandeling van de jaarrekening. In de Oordeelsvorming van 17 mei 2023 voeren Provinciale Staten vanuit hun controlerende taak het politieke debat over de Jaarstukken 2022.

Kader om te kiezen voor een toekomstbestendige energie-infrastructuur
We schakelen over op duurzame energie uit wind, zon en warmtebronnen. Daarom moeten de kabels en leidingen worden aangepast en moeten er meer komen. Ook moeten er onderstations bij. Dat vraagt om ruimte boven en onder de grond. Netbeheerders doen de aanpassingen, gemeente en provincie hebben de taak om ruimte te regelen hiervoor. Tegelijkertijd is er krapte op het huidige elektriciteitsnetwerk en is er voor meer dingen ruimte nodig, zoals voor woningbouw of waterbeheer. Daarom moet er beleid worden ontwikkeld over hoe we al deze zaken goed op elkaar afstemmen.

In januari 2023 bespraken Provinciale Staten hoe zij denken over de inzet van de provincie op energie-infrastructuur. Ook ging het over de rol die de provincie bij energie-infrastructuur moet nemen. Want dat is een nieuwe rol. De eerste stap is dat we een kader maken met uitgangspunten hoe we die rol oppakken. Dit heet het beleidskader Gelderse Energie-Infrastructuur (GEIS). Dat beleidskader ligt nu voor en bepaalt de provinciale focus, rollen en instrumenten. Omdat het een nieuw beleidskader is, besluiten Provinciale Staten over het al dan niet vaststellen ervan. In de Oordeelsvorming van 17 mei 2023 voeren fracties met elkaar en met Gedeputeerde Staten het politieke debat over het beleidskader.

Volg alle oordeelsvormende bijeenkomsten van 17 mei 2023
Hieronder staat een overzicht van alle oordeelsvormende bijeenkomsten:

De agenda en de bijbehorende stukken staan in het Stateninformatiesysteem. Vergaderingen zijn online te volgen via gelderland.nl/Statenlive en er is bij alle bijeenkomsten ruimte voor publiek op de publieke tribune.

Inspraak bij Oordeelsvorming
Wilt u als inwoner van Gelderland inspreken bij één van de oordeelsvormende bijeenkomsten? Meldt u zich dan aan bij de griffie voor maandag 15 mei, 12.00 uur via [email protected] of bel 026 – 359 91 34.

Over Provinciale Staten
Provinciale Staten zijn het hoogste bestuursorgaan van provincie Gelderland. De Statenleden vertegenwoordigen de inwoners van Gelderland, bepalen in hoofdlijnen het beleid van de provincie en houden toezicht op de uitvoering ervan. De Staten hebben samen één doel: een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland voor haar inwoners. Samen gaan we voor Gelderland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen