Woonstede presenteert vernieuwd tuindorp Kolkakker

Foto: Woonstede Ede

Zes maanden heeft een groep van ongeveer 50 wijkbewoners gewerkt aan een stedenbouwkundig plan voor de Kolkakkerbuurt. Op donderdagavond 16 maart konden alle bewoners van de wijk het eindresultaat bekijken.

De Kolkakkerbuurt is en blijft een echt tuindorp. Dat was wel duidelijk op de informatieavond voor bewoners. Het plan is om 50 historische woningen aan de Kolkakkerweg te renoveren en de nieuwe wijk in deze stijl te herbouwen.

Waardevol proces
Een tuindorp is naar het idee van de Engelsman Ebenezer Howard (1850-1928) een ruim opgezette wijk met een dorps karakter, veel groen en een ruime tuin om zelf groenten in te kunnen verbouwen. “Omdat er binnen deze uitgangspunten nog heel veel mogelijk is dachten we er samen met de bewoners over na hoe het tuindorp Kolkakker eruit moet blijven zien bij de wijkvernieuwing,” zegt Edwin Boonstoppel, projectleider van Woonstede. “Het was een heel waardevol proces voor iedereen. Er was enorm veel betrokkenheid uit de buurt en ook omwonenden schoven aan om mee te denken.” In het plan is er voor elke bewoner met zijn/haar eigen woonwensen een plek.


Visualisatie van Klaprooslaan/Brinkweg richting Talmalaan

Karakteristieke details
De bewoners bepaalden met elkaar dat de bestaande woningen model zouden staan. De karakteristieke kenmerken komen terug. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de verspringende woningen die op de hoek van de Talmalaan en Kolkakkerweg een soort poort vormen. Dit stijlelement blijft behouden en wordt vaker in de wijk toegepast. Ook de afgeschuinde kappen, het boerderijkarakter, de kleuren en materialen blijven gelijk. Er zijn korte blokjes waardoor er veel hoekwoningen met grote tuinen blijven. De tegeltjes met de dieren in de voorgevel van de woningen uit 1947 worden teruggeplaatst en ook de hagen worden in ere hersteld. Deze worden net als in Ede Zuid door Woonstede onderhouden. Een grote wens uit de wijk is dat er voor de oudere bewoners gelijkvloerse woningen komen. Daarom komen er 20 seniorenwoningen en 39 appartementen. De appartementengebouwen zijn maximaal twee lagen hoog waardoor ze net als in Ede Zuid niet hoger zijn dan de eengezinswoningen.


Verlengde Maanderweg richting Brinkweg/Talmalaan

Stemmen voor het plan
Vanaf vrijdag 17 maart tot 4 april 12.00 uur kunnen bewoners stemmen voor het totale plan. Marcel Boertien is buurtbewoner en waarnemend voorzitter van de Bewonerscommissie: “De Bewonerscommissie is trots op de buurtbewoners. Er is door een grote groep bewoners hard gewerkt aan het Stedenbouwkundig Plan dat samen met het plan voor de renovatie en het Sociaal Plan een goed totaalpakket biedt voor de wijkvernieuwing. Door de inzet van de bewoners zal de buurt na de vernieuwing een buurt zijn door en van de bewoners.”

Het Stedenbouwkundig Plan is hier te bekijken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden