Spectaculaire kas van Floriade naar Midden Nederland Hallen

09 feb 2023, 8:59 Nieuws
unnamed 18
BARNEVELD - The Green House, dé eyecatcher van de Floriade in Almere, komt naar Barneveld. De Midden Nederland Hallen heeft de spectaculaire kas gekocht als aanvulling op het evenementencomplex. In de kas wordt straks onder meer het verhaal over de korte voedselketen gedeeld.
De kas heeft een vloeroppervlakte van zo’n 10.000 vierkante meter en is geïnspireerd op een beroemde Engelse kas uit 1850. Op het hoogste punt is The Green House maar liefst 14 meter hoog. Daarmee is het de hoogste kas van Nederland.
Kenniscentrum Korte Keten
Tijdens de Floriade konden bezoekers in de kas zien hoe modern en duurzaam groenten en fruit in Nederland geteeld worden. “We gaan de kas op dezelfde manier inzetten”, vertelt Timo Kruft, eigenaar van de Midden Nederland Hallen. “Het plan is om hier een kenniscentrum voor de korte keten te vestigen. In de korte keten zijn er zo min mogelijk schakels tussen voedselmakers, zoals boeren, en de consument. Ook willen we laten zien hoe ons voedsel gemaakt wordt. Daarbij willen we innovatie, onderzoek en beleving laten samenkomen. Door de kas ook als foyer voor evenementen te gebruiken, brengen we veel mensen in aanraking met het verhaal over de korte keten.”
Voor de plannen wordt samengewerkt met Neder Groep, dat onlangs een logistiek centrum opende in Barneveld. Neder Groep is een groothandel voor voedsel van Nederlandse bodem. Het bedrijf levert onder meer aan cateraars, zorginstellingen, hotels en restaurants. Ook adviseert Neder Groep bedrijven bij de implementatie van de korte voedselketen en houdt het zich bezig met productontwikkeling en innovatie.
Visitekaartje voor de regio
De uitbreiding van de Midden Nederland Hallen met The Green House is volgens Kruft een verrijking voor het evenementencomplex, maar vormt ook een visitekaartje voor Barneveld. “We zijn een gemeente waarin heel veel mooie dingen gebeuren op het gebied van food. Met zo’n kas zetten we dat nog meer op de kaart. In Ede hebben we al iets soortgelijks gedaan met een kas voor Neder Banaan. In die kas doen we samen met Wageningen University & Research onderzoek naar een nieuwe teeltmethode van bananen.”
De bedoeling is dat The Green House naast de Midden Nederland Hallen komt te staan, aan de kant van Barneveld waar nu een grasstrook ligt. De kas vormt daarmee straks een indrukwekkende entree voor bezoekers die arriveren bij het evenementencomplex.
Over de Midden Nederland Hallen
is een multifunctionele en energieneutrale evenementenlocatie aan de A30 in Barneveld. Er vinden onder meer beurzen, congressen en andere evenementen plaats. Het complex omvat onder meer een auditorium, een expohal, een grand café, subruimtes en studio’s.