Landelijke Herdenkingsdag Geweldsslachtoffers in Ede

Foto: Pixabay

EDE – Zaterdag 1 Oktober zullen de Oude Kerk en het gemeentehuis van Ede het decor zijn van een landelijke herdenkingsdag voor nabestaanden van geweldsslachtoffers.

Zo’n 250 nabestaanden zullen hun dierbaren herdenken in aanwezigheid van burgemeester Verhulst en Minister Weerwind. De Minister zal de overleden slachtoffers in het symbolische licht zetten door een kaars aan te steken.

Voorafgaand aan het officiële binnen programma zal een 15 tal nabestaanden voor de kerk gaan staan met portretten van hun dierbaren. Het betreft hier nabestaanden die moeten leven met de afschuwelijke wetenschap dat de dader nog ergens vrij rondloopt. De moord op hun dierbaren is namelijk niet opgelost. En daar wordt dan aandacht voor gevraagd.

Mariet Bosch, moeder van de op 23 juni 2020 vermoorde Shelley, Anita Porsius, nicht van de op 3 augustus 2018 vermoorde Shannon Mak en Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers ( FNG) en vader van de op 30 april 2007 vermoorde Pascal, organiseren deze dag namens  de FNG.

Deze “Dag Herdenken Geweldsslachtoffers” vindt jaarlijks plaats op de zaterdag van week 38 en elke keer in een andere stad in Nederland. In verband met Airborne is deze dag dit jaar met een week verplaatst.

Een belangrijk moment in het ochtendprogramma is het aansteken van een kaars. Minister Weerwind zet met deze symbolische handeling de nabestaanden in het licht, als symbool voor hoop.

Hoop dat voor een ieder het duister zal worden ingeruild voor licht,.

Het hoogtepunt van de deze herdenkingsdag is een tocht met een ca 300 meter lang namenlint.     Op dit lint prijken de namen van ruim 160 slachtoffers die als gevolg van geweld om het leven zijn gekomen. Wij lopen hiermee door het centrum van Ede. De showband Irene zal ons begeleiden.

Het is naast dat nabestaanden het “fijn” vinden om met de naam van hun dierbare te kunnen dragen maar de tocht heeft toch ook het karakter van het maken van een statement. “Kijk eens wat de gevolgen zijn van het gebruik van geweld; houd daarmee op”.

Wellicht dat het besef dat het gebruik van geweld zoveel leed met zich meebrengt dat mensen tot inkeer komen en dat geweld vermindert.

Mocht u de behoefte hebben om de nabestaanden te ondersteunen dan kunt u het lint helpen te dragen.

Het is naast dat nabestaanden het “fijn” vinden om met de naam van hun dierbare te kunnen dragen maar de tocht heeft toch ook het karakter van het maken van een statement. “Kijk eens wat de gevolgen zijn van het gebruik van geweld; houd daarmee op”.

Het is ook om deze reden dat na afloop van de linttocht tussen de kerk  en het gemeentehuis een tegel onthuld wordt met de tekst “Geweld eindigt waar respect begint”.

De organisatie had de eer om op de middelbare school de Streek een gastles te mogen geven aan 2 klassen van derde klassen VMBO. Het waren inspirerende lessen waar  de kinderen veel vragen gesteld hebben. Met hen is aan de hand van persoonlijke verhalen inzichtelijk gemaakt hoe ongelofelijk verwerpelijk geweld is. Doodstil volgden zij de lessen. Zij begrijpen de woorden van tegel dat “geweld eindigt waar respect begint” als geen ander.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen