Indië-monument Ede- Ingezonden bericht

Foto: Ede.nieuws.nl

EDE- De Werkgroep Indië-monument Ede, merken dat er commotie is ontstaan over de bedoeling en achtergrond van het Indië-monument. Graag willen wij als werkgroep en kunstenaar aangeven wat de achtergrond van het monument is om verdere verwarring hierover te voorkomen.

Van 1940 tot 1945 stond de wereld in brand. Ook Nederland ondervond hier de gevolgen van. Ons land werd gedurende deze periode bezet door Duitsland en in januari 1942 viel Japan Nederlands-Indië binnen. Iets meer dan drieënhalf jaar later, op 15 augustus 1945, capituleert het land van de rijzende zon na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Tijdens de bezetting van Indië vielen er zo’n 4.000.000 slachtoffers, waaronder 30.000 Europese burgers in Japanse interneringskampen, aan de gevolgen van moord, marteling, gedwongen tewerkstelling en hongersnood.

Op 15 augustus 2021 is de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië precies 76 jaar geleden. Aanleiding voor ons om een plek te creëren voor bezinning en ontmoeting. Een monument waar eenieder bij de bevrijding van Indië stil kan staan en alle gevallenen tijdens de Japanse bezetting kan herdenken. Het monument, een ontwerp van Jaïr Pattipeilohy, bestaat uit een bronzen beeld en een herdenkingspenning. Het beeld bestaat uit een duif, met jasmijntjes in de snavel, die landt op een tak van een kronkelwilg. De duif is een internationaal symbool van vrede en bevrijding. De jasmijn staat symbool voor het voormalig Nederlands-Indië. Op de sokkel staat de bevrijdingsdatum, 15 augustus 1945, van Nederlands-Indië. De herdenkingspenning laat een vliegende duif zien met op de achtergrond een hekwerk met prikkeldraad. Voor het ontwerp van het beeld en de herdenkingspenning heeft Pattipeilohy zich laten inspireren door een duivensoort die bijna in heel Indonesië voorkomt.

Wij zijn ervan overtuigd dat het beeld en de herdenkingspenning bijdragen aan het levend houden van de herinnering van de slachtoffers van de Japanse bezetting. Wij zijn de gemeente Ede dankbaar voor het toekennen van een plek voor bezinning en ontmoeting in het Memorial Park. Daarnaast bedanken wij Stichting Idee in Uitvoering, HvA Cultuurfonds Ede en gemeente Ede voor de financiële ondersteuning en danken wij alle vrijwilligers voor hun advies en ondersteuning in de voorbereiding en totstandkoming van het monument. Hoe mooi is het om op 15 augustus de bevrijding te herdenken met hen die de oorlog hebben overleefd en de jongere generaties.

Werkgroep Indië-monument Ede

Rijk Ploeg

Simon Pattinasarany

Jaïr Pattipeilohy

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen