Van 30 december tot 5 januari 1327 corona besmettingen in Ede

Foto: Pixabay

Ede- Op dinsdag 5 januari heeft het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend gemaakt. De cijfers die zijn gepubliceerd lopen van 30 december tot 5 januari.

Ede

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 30 december tot 5 januari. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 1327 besmettingen zouden zijn gemeld, en zijn er 3 mensen opgenomen in het ziekenhuis en 4 mensen zijn overleden aan het coronavirus.

Landelijk

In deze week van 30 december tot 5 januari zijn er 56.440 positieve testuitslagen gedeeld. Dat is aanzienlijk minder dan een week eerder, toen waren het er 67.388. Een daling van ruim 10.000 positieve uitslagen. Echter is er door de feestdagen en storm Bella ook minder getest. Er zijn namelijk 349.417 testen afgenomen de afgelopen week, terwijl dat een week eerder nog 410.584 testen waren. Het percentage positieve testen is echter wel toegenomen van 13 naar 13,7 procent.

Verder zijn er in de afgelopen 1713 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn er 336 overgeplaatst naar een intensive care-afdeling. Een week eerder waren dit nog 1892 en 304 patiënten. Helaas zijn er in de afgelopen week ook 621 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er bijna vijftig meer dan een week eerder.

Testen

De teststraten zijn inmiddels weer volledig open. Tijdens de feestdagen was een deel van de teststraten gesloten. En ook storm Bella zorgde ervoor dat het niet overal even veilig was om getest te worden. Dit heeft er natuurlijk voor gezorgd dat er minder testen zijn afgenomen de afgelopen week. Maar nu kan er dus weer volop getest worden.

Testen kan tegenwoordig ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één corona-patiënt. Dit getal ligt deze week op 0,91. Dat is een mooie daling vergeleken met vorige week. Toen was het getal R 1,15. Dit betekent dat 100 mensen met corona samen 91 andere mensen besmetten met het virus.

Britse Coronavariant in Nederland

Op een aantal plaatsen in Nederland is de Britse coronavariant aangetroffen. Deze variant lijkt besmettelijker te zijn. Het ziekteverloop lijkt echter niet anders dan de variant die het meest in Nederland gevonden wordt. GGD Rotterdam, Erasmus MC en het RIVM  doen onderzoek naar de Britse variant. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht. De bestaande maatregelen in Nederland zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, welke variant het ook is.

Dinsdag 5 januari

Zo zijn er in de afgelopen 24 uur 6412 nieuwe besmettingen gemeld voor heel Nederland. Dat zijn er 247 meer dan op maandag 4 januari.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden