Scholieren uit regio Amersfoort, Barneveld en Ede gaan uitdaging Young Climathon aan

Foto: STT

Leerlingen van de middelbare scholen Johannus Fontanus College (Barneveld), ’t Hooghe Landt (Amersfoort) en Pallas Athene College (Ede) gaan op vrijdag 20 november een stevige klimaatuitdaging aan: een Young Climathon. Op die dag bedenken ze oplossingen om een gebied in Amersfoort duurzaam te ontwikkelen. Verschillende duurzame partijen uit Amersfoort hebben hiervoor deelvragen opgesteld. Een Young Climathon is een soort ‘snelkookpan’, waarbij leerlingen één schooldag de tijd krijgen om een echte klimaatuitdaging van een bedrijf op te lossen. Young Climathons worden in heel Europa voor scholieren georganiseerd in het project EIT Climate-KIC.

Gemeente Amersfoort wil delen van het gebied Eem en Spoor, tussen het centraal station en de Eem, duurzaam ontwikkelen. De gemeente werkt hierin samen met verschillende partijen, die allemaal hun eigen wensen hebben. De leerlingen krijgen echte actuele vragen voorgelegd, waar nog geen pasklare antwoorden voor bestaan. Ze gaan over de mobiliteit in het gebied (NS en Gemeente Amersfoort), zoals of het gebied kan worden ingericht met mobiliteit ‘as a service’. Ook wordt er nagedacht over de toekomst van mobiliteit (MOPLA). Bij alle nieuwbouw speelt tegenwoordig de vraag of er natuurinclusief kan worden gebouwd, zodat er ook ruimte is voor natuur (Urban Tree Collective en Holistic Urbanism). Tegelijk is waterverwerking een actuele vraag van het Waterschap Vallei en Veluwe. Meerdere belanghebbenden willen graag weten hoe ze oude en nieuwe bewoners kunnen betrekken bij de gebiedsontwikkeling.

Onder begeleiding van de vraagstellers en coaches gaan de leerlingen op 20 november een intensief dagprogramma in. Het moet uitmonden in creatieve en innovatieve oplossingen. Alle teams pitchen hun oplossing aan het eind van de dag voor een jury, die voor elke challenge een winnaar zal kiezen.

Deze Young Climathon komt tot stand in samenwerking met Gemeente Amersfoort en Holistic Urbanism / Building the New. Financiële ondersteuning verlenen de Gemeente Amersfoort (meerjarig vanuit Toekomstfonds Onderwijs-Arbeidsmarkt), Waterschap Vallei en Veluwe, KF Heinfonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds en EIT Climate-KIC.

Young Innovators

Op zes plaatsen voeren scholieren deze maand een Young Climathon uit (korte reportages staan op de website van Stichting Technotrend). Ze zijn onderdeel van het programma Young Innovators voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Young Innovators wordt in Nederland uitgevoerd door Stichting Technotrend. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door EIT Climate-KIC. EIT Climate-KIC is een EU-instituut voor klimaatinnovatie, dat zich richt op een versnelde overgang naar een CO2-vrije en weerbare wereld via systeemtransformatie.

Climathons en hackathons

EIT Climate-KIC ondersteunt ook de DigiEduHacks (Digital Education Hackathons), die op 12 en 13 november 2020 werden georganiseerd door lokale organisaties in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, eveneens in samenwerking met Stichting Technotrend. In Rotterdam vond tegelijkertijd de klimaathackaton Climathon plaats, georganiseerd door Stichting Hart voor Prins Alexander en de Patching Zone. Het maakt deel uit van een wereldwijde serie Climathons van EIT Climate-KIC (meer over de Climathons op climathon.climate-kic.org/en/find-your-climathon/)

Al deze programma’s hebben tot doel om de duurzame innovatiekracht van bedrijven en jongeren te vergroten door middel van innovatief systemisch denken. EIT Climate-KIC brengt meer dan 400 partners uit het bedrijfsleven, de academische wereld, de publieke sector en de non-profitsector samen en draagt hiermee bij aan:

  1. Sustainable Development Goal 4: gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en levenslang leren voor iedereen
  2. Sustainable Development Goal 13: klimaatactie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.

De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN). De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen werden in 2015 vastgesteld. In 2030 moeten ze zijn bereikt. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen