Vandaag gaat de ophokplicht van pluimvee in

Foto: Ede.nieuws.nl

DEN HAAG – Op vrijdag 23 oktober geldt voor heel Nederland een ophokplicht. Die wordt ingesteld door minister Schouten na de vondst van zes dode knobbelzwanen in de provincie Utrecht.

De plicht geldt voor mensen die beroepsmatig pluimvee houden. In Gelderland zijn veel van dat soort bedrijven, bijvoorbeeld rond Barneveld en Ede.

De overheid stelt deze maatregel preventief in. Het H5N8-virus werd deze zomer al aangetroffen in Rusland en Kazachstan. Het virus is dus via andere vogels het land ingekomen.

Eieren verkoop

Voor de pluimveehouders betekent deze ophokplicht, buiten het binnenhouden van de kippen, vooralsnog niet veel. Zij mogen de eieren nog 16 weken lang verkopen als vrije uitloopeieren. Mocht de ophokplicht langer zijn, dan moeten de eieren als scharreleieren verkocht worden

Tot die tijd zal er meer onderzoek worden gedaan naar het virus. “Zo zullen onder andere uitwerpselen van andere dieren worden onderzocht.”

Meld dode vogels

De overheid roept mensen op om dode wilde vogels te melden bij instanties. Waar dat kan is te lezen op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden