STOELVRIJ met Kerst in coronatijd

JP vd Schans en Margreet v Til.
Foto: Daan Overeem

Kerstmis is omzien naar elkaar

STOELVRIJ in coronatijd

Door Ria Maliepaard

Ede- Evenals voorgaande jaren koppelt welzijnsorganisatie Malkander via het project STOELVRIJ mensen die de kerstdagen alleen zijn aan gastvrije Edenaren die een stoel aan hun kersttafel aanbieden. Nu lijkt corona roet in het eten te gooien. Maar STOELVRIJ en Malkander zijn niet voor één gat te vangen en hebben een alternatief bedacht. 

Het liefst zien we iedereen gezamenlijk aan grote, feestelijk gedekte kersttafels. Maar door de anderhalve-meter-regel biedt niet elk huis voldoende ruimte aan één of meer extra gasten. En: misschien durft de gast nu niet of mag je Kerstmis alleen binnen je eigen huishouden vieren.

Niemand weet het

Dit jaar is het daarom ook mogelijk om thuis een lekkere, gezonde feestmaaltijd te maken en deze bij de gast thuis af te leveren. Dat kan een diner zijn, maar ook een uitgebreide lunch.  Ook zo kan ontmoeten leiden tot fijne contacten. Want wat te denken van het idee om tijdens de maaltijd digitaal met elkaar mee te kijken en te praten?

Oproep

Steeds meer mensen beseffen dat alleen zijn een groot probleem kan zijn. Margreet van Til (Sociaal Werker Ede-Zuid & Bennekom) van Malkander informeerde Wethouder Jan Pieter van der Schans tijdens een kooksessie over de plannen van dit jaar. Van der Schans, met Welzijn en Wijkaanpak in zijn portefeuille, steunt STOELVRIJ van harte: “Ik vraag Edenaren om ruimhartig mee te doen en te zorgen dat veel mensen, die anders alleen Kerstmis moeten vieren, desnoods digitaal, aan een kersttafel kunnen aanschuiven.”

Organisatie

Kerstmis is nog even weg, maar Van Til en haar collega Athalia Groeneveld starten graag op tijd met het inventariseren van vraag een aanbod. De afgelopen jaren deden steeds meer mensen mee en genoten met veel plezier met onbekenden van hun kerstmaaltijd. Van Til: “We informeren onze medewerkers in alle wijken in de gemeente Ede over de mogelijkheden en vragen hen om mensen te bewegen mee te doen aan STOELVRIJ. We hebben flyers met informatie.”

Omdat in 2019 de animo groot was, is nu een aantal vrijwilligers gevonden om de matches te maken. Zij leggen, zodra de gegevens bekend, contact tussen de gast en de best passende stoelaanbieder en leggen de onderlinge afspraken vast.

Wilt u meedoen als gast of heeft u een stoel vrij met kerst?

Kijk voor meer informatie of meteen aanmelden op: https://www.malkander-ede.nl/ontmoeten/stoelvrij-met-kerst-2020.aspx of www.stoelvrij.nl of neem contact op met Malkander via: 0318 20 80 80.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden