Politie waarschuwt ouders en jongeren voor Blue Whale Challenge

Foto: Ede.nieuws.nl

De Blue Whale Challenge is terug in Nederland. In dit ‘spel’ wordt jongeren gevraagd steeds gevaarlijker opdrachten uit te voeren, met als laatste een opdracht tot het plegen van zelfmoord. Daarvoor waarschuwt de politie. 

Via sociale media als Instagram, SnapChat en TikTok worden jongeren de laatste tijd weer uitgedaagd. Ze worden uitgedaagd om mee te doen met The Blue Whale Challenge. Wanneer het bericht geopend wordt heb je al direct de uitdaging geaccepteerd en doe je mee in een spel.

Dreiging

Was het openen een foutje of wil je toch niet meedoen? Dan wordt er gedreigd met het openbaar maken van gegevens. Het kan daarbij gaan om een IP-adres of huisadres. Iedere dag moeten er voor een bepaalde tijd opdrachten worden uitgevoerd. Het gaat om 50 uitdagingen in 50 dagen die steeds heftiger en gevaarlijker worden. Denk aan jezelf prikken, snijden en uiteindelijk is er ook een opdracht om jezelf van het leven te beroven. Dat klinkt niet echt als een leuk spelletje voor kinderen.

Het dreigement dat ze doen, is echter loos. Trap er dus niet in.

Tips

Voor veel ouders is het gissen naar wat de kinderen doen op hun smartphones. Het is daarom belangrijk om erover te praten. Laat weten dat je op de hoogte bent van het bestaan van de challenge. Leg uit wat het inhoudt en dat de kinderen niet mee moeten doen aan de uitdagingen. Ze hoeven niet mee te doen. Het gaat hier echt om loze dreigementen.

Meld het

Maar dat stopt het natuurlijk niet. Krijgt jouw kind zo’n berichtje binnen of heb je er zelf een ontvangen? Open het bericht niet en rapporteer het account op Instagram. Het is belangrijk om te weten dat het account nep is. Dat geldt ook voor de dreigementen.

Bij voldoende meldingen over een bepaald profiel zal Instagram de post of zelfs het profiel verwijderen. Het is dus belangrijk om altijd een melding te maken!

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden