Provincie biedt nieuwe vervoerder Valleilijn een stevige compensatie

Foto: Ede.nieuws.nl

De provincie Gelderland hoopt met een flinke compensatie vervoersbedrijven te verleiden zich in te schrijven voor de aanbesteding van het vervoer op de Valleilijn. De provincie wil de opbrengst van de toekomstige vervoerder aanvullen tot 80 procent, tot een maximum van 4,8 miljoen euro, tijdens de gevolgen van de coronacrisis.

Het garantiebedrag is een schatting van de omzet van de Valleilijn vanaf 2016 tot en met 2019. De provincie Gelderland hoopt dat de tegemoetkoming uiteindelijk lager uitvalt. Omdat de vervoerder ook een landelijke compensatie krijgt.

De aanbestedingsperiode van de Valleilijn voor een nieuwe vervoerder is in februari 2020 gestart. Omdat vervoerders terughoudend zijn om zich in te schrijven is de termijn tot augustus 2020 opgeschoven. De reden van de terughoudendheid is de hoge terugloop van het aantal reizigers van de Valleilijn.

Voorwaarden voor de compensatie nieuwe vervoerder

De vervoerder moet in de komende coronatijd de volledige dienstregeling uitvoeren en de service bieden die daarbij hoort. Op het moment dat er geen beperkende maatregelen meer zijn, wordt de vervoerder weer volledig verantwoordelijk voor de opbrengst zoals dat nu ook het geval is.

Eind dit jaar moet de vergunning voor de nieuwe vervoerder verleend worden. De concessie heeft een looptijd van vijftien jaar. En is er een bedrag van rond de 150 miljoen euro mee gemoeid.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden