Basisscholen mogen weer helemaal open

Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.
Foto: Rijksoverheid

Op 8 juni mogen de basisscholen weer helemaal open. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd.

Op dezelfde dag als de basisscholen gaat ook de buitenschoolse opvang BSO weer helemaal open.

Vanaf 2 juni kunnen kinderen weer naar de middelbare school. Rutte zei dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. “Niet alleen een mentoruurtje.” Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij.

De Jonge: via landelijk nummer voor coronatest direct naar GGD

Wanneer straks iedereen met coronaklachten zich kan laten testen, kan dit direct bij de lokale GGD. De persoon met klachten hoeft niet meer langs de huisarts. Aanmelding gebeurt via een landelijk telefoonnummer, kondigde zorgminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan. Volgende maand moet er genoeg testcapaciteit zijn om dit te regelen.

Mensen die nu al getest kunnen worden als ze klachten hebben, zoals zorgmedewerkers, hoeven ook niet meer eerst 24 uur te wachten, maar kunnen dat direct laten doen.

Meer verpleeghuizen mogen vanaf 25 mei bezoek ontvangen

Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Iedereen die “er klaar voor is en voorbereid is”, kan de deuren beperkt openzetten voor bezoek, zegt ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Alleen als er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer “een vorm van” bezoek kunnen ontvangen.

Zonder mondkapje in ov kost boete van 95 euro

Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram, maakte premier Mark Rutte bekend.

Het openbaar vervoer rijdt volgende maand weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de capaciteit. Het is dan nog steeds belangrijk volgens de minister-president dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden