Herdenking Holocaustslachtoffers in Ede

Op zondag 26 januari 2020 vond er in Ede bij het Joods Monument aan de Vossenakker de Holocaust herdenking plaats. 26 januari is in Nederland de dag waarop herdacht wordt dat het concentratie-en vernietigingskamp Auschwitz 75 jaar gelden werd bevrijd.

Bij de herdenking stond burgemeester René Verhulst in zijn toespraak stil bij de zes miljoen Joodse slachtoffers en de 183 Joodse slachtoffers uit Ede die gevallen zijn in de concentratie en vernietigingskampen.

Verder sprak hij over de indrukwekkende film Schindler’s List uit 1993 waar het bij je binnen komt dat mensen tijdens de Holocaust gereduceerd werden tot getallen. En over de waanzin van de Holocaust.

Verder sloot Verhulst af met een gedicht van Mohameth Albachi. De dichter verloor zijn geliefde vrouw bij de aanslagen in Parijs in 2016. Wat ook een waanzinnige daad was.

Een eerbetoon van medemenselijkheid en liefde

Liefde kan niet lijden tot haat want vreugde leidt nooit tot pijn

Liefde kent alleen genade en vergeving

Liefde oordeelt niet

Liefde is onschuldig

Liefde kun je uitdrukken en voelen

Liefde is niets dan delen en aanvaarden

Liefde kan intiem zijn en toch overal

Als je liefde bent, heb je dezelfde Godsdienst

Het hart van ieder mens is groot genoeg om heel de mensheid te omvatten

Je hoeft het alleen maar open te stellen, zonder vrees

Mohameth Albachi

Na zijn toespraak legde Burgemeester Verhulst en wethouder Leon Meijer een krans namens het gemeente bestuur van Ede op het Joods Monument.

Naast ander toespraken werden door het college van Ede en door leerlingen en leerkrachten van het Marnix namen genoemd van de 183 mensen uit Ede die in de concentratie en vernietigingskampen om het leven zijn gekomen.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden