HSP: ook in het onderwijs, van label naar meerwaarde, congres op 29 november

Martina Schneider Organisator HSP Congres Nederland
Foto: HSP

IBBO Ik Ben Bewust Onderwijs, is aanwezig bij het landelijk HSP-congres op 29 nov in De Reehorst in Ede. Op de IBBO-scholen in Nederland zitten vaak hooggevoelige kinderen en werken ook veelal hoogsensitieve (HSP) begeleiders. In Ede is een IBBO-school en ook in Nijmegen, Meppel en Geleen; erkende scholen voor basis- en voortgezet onderwijs.

Recent onderzoek van Michael Pluess, Arthur Aron en Francesca Lionetti heeft uitgewezen dat 1 op de 3 mensen hoogsensitief is. Eerder werd aangenomen dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is.

Drs. Esther Bergsma, spreker op het HSP-congres in Ede, heeft onderzoek gedaan naar de burnout verschijnselen onder hoogsensitieve personen (HSP-ers). Zo’n 5500 HSP-deelnemers uit 10 landen deden hieraan mee en de uitslag is zorgwekkend. Zo’n 15 procent van de Nederlanders heeft weleens een burnout gehad. Bij HSP-ers is dat aantal 57 procent. In de 10 landen blijkt dat 3 op de 4 HSP-ers weleens overspannen is geweest.

Kwaliteiten van HSP-ers: HSP-ers hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze hebben als het ware grote ‘antennes’. Daardoor zijn ze zich vaak bewust van dingen die anderen totaal ontgaan, ze doorzien sneller verbanden, risico’s en mogelijkheden. Dat maakt hen zorgzaam, nauwgezet, voorzichtig, wijs en creatief. Hoogsensitiviteit is een kracht die meer waarde kan toevoegen aan onze maatschappij. Om de kracht en eigenschappen van mensen met hoogsensitiviteit verder op de kaart te zetten, organiseert Martina Schneider en team jaarlijks een HSP Congres. Martina is zelf ervaringsdeskundige HSP-er.

Martina: “Hoe herken je zo’n vastgelopen HSP-talent en hoe help je hem of haar eruit? Dat is het doel van dit HSP Congres. Handvatten en informatie bieden. Een HSP-er zit bomvol talent. Met het jaarlijkse HSP Congres creëren we een groter bewustzijn omtrent de kracht en kwaliteiten van hoogsensitiviteit. Hiermee hopen we een brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk. Dat is mijn ambitieuze missie. Er is nog veel onwetendheid over HSP. Ik geloof in HSP-talent en daar hoort geen probleemhokje omheen.”

Gentille Boijmans, oprichter van de IBBOscholen en expert HSPonderwijs neemt bij het congres deel aan het panel ‘Onderwijs en Opvoeding’. IBBO, Ik Ben Bewust Onderwijs, is ook vertegenwoordigd op de Inspiratiemarkt.

Meer weten over HSP? Kijk op www.hspcongres.nl en profiteer van 10 procent korting met code IBBO19. Meer informatie via www.bewustede.nl en www.ibbo.eu

www.ibbo.eu

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden