GroenLinks wil minder uitstoot door kleine biomassacentrales

Foto: Ede.nieuws.nl

GroenLinks wil dat Gedeputeerde Staten met houders van Bio Energie Installaties in gesprek gaan om te kijken of er bovenwettelijke maatregelen genomen kunnen worden om de stikstofoxide- en fijnstof uitstoot verder omlaag te brengen. GroenLinks vindt dat de provincie dient te zorgen voor de gezondheid van haar burgers. Daarvoor is goede luchtkwaliteit noodzakelijk.

Recentelijk is – in opdracht van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat- een onderzoek uitgevoerd door DNV GL over biomassacentrales. In dat onderzoek wordt de conclusie getrokken dat het opwekken van elektriciteit in een kleine biomassacentrale tot 20 procent meer uitstoot veroorzaakt van fijnstof en stikstofoxide dan een centrale die volledig op steenkool draait.

Bij het opwekken van warmte met biomassa komt twee keer zoveel stikstofoxide emissie vrij als bij het verbranden van gas. Dat komt door het lagere rendement en de minder strenge uitstootnormen die voor kleine installaties gelden.

Het maakt duidelijk dat de Rijksoverheid hogere normen zou moeten stellen betreffende uitstoot van fijnstof en stikstofoxide in de vergunningverlening van biomassacentrales. De provincie dient te zorgen voor de gezondheid van haar burgers. Daarvoor is goede luchtkwaliteit noodzakelijk.

Verder wil GroenLinks van GS weten in hoeverre bij de provincie bekend is hoeveel stikstofoxide-en fijnstof uitstoot er plaatsvindt door particulieren houtkachels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen