Landmark ‘Vensters op het verleden’ op de Ginkelse Heide officieel onthuld door veteraan John Jeffries

Op 18 september 2019 om 15.09 uur is het Airborne Landmark op de Ginkelse Heide officieel onthuld. Dit is precies 75 jaar nadat in 1944 de eerste para’s landden op de Ginkelse Heide bij Ede. De handeling werd verricht door veteraan John Jeffries samen met een lid van het Kindercollege van de gemeente Ede.

Burgemeester René Verhulst: “Een historisch moment op een historische dag. Wat hier precies 75 jaar geleden is gebeurd kunnen we nu dagelijks beleven en herdenken. Met dit Landmark kijken we terug, maar ook vooruit. En we beseffen: dat wij in vrijheid kunnen leven, vrij keuzes kunnen maken en ook de mogelijkheid hebben om in vrijheid te kunnen herdenken. Dat is zeer waardevol. Laten we dat nooit vergeten en mede door dit Landmark ook die waarde van vrijheid doorgeven aan onze kinderen”.

Startpunt routes

Met de onthulling van het Landmark hebben nu alle ‘Airborne gemeenten’ een tastbare herinnering aan de slag om Arnhem: het Airbornemuseum in Oosterbeek,  Airborne at the Bridge in Arnhem en het Polen Infopunt in de kerk in Driel.
Het landmark markeert de plek waar para’s in 1944 landden: de Dropzone Y in Ede.  Het wordt het startpunt voor routes die leiden langs bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog en nodigt zo iedereen uit meer te weten te komen over de bezetting en bevrijding.

Wethouder Peter de Pater: “Bij Dropzone Ede gaat het om onze Landmark en om de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Ede en in de regio. Het landmark vertelt het verhaal van de luchtlandingen en is een verrijking van ons herinneringstoerisme, als startpunt voor bijzondere verhalen en plekken in Ede en de regio”.

Samenwerking studenten Dulon College

Voorafgaand aan de onthulling hebben de gemeente Ede en het Dulon college (opleiding Veiligheid en Vakmanschap) een samenwerkingsovereenkomst getekend. Studenten Veiligheid en Vakmanschap gaan de gemeente ondersteunen bij ceremoniële activiteiten, evenementen en het onderhoud van het landmark. Deze taken passen heel goed bij de kern van waar de VeVa-opleiding voor staat: kameraadschap, discipline, actie en avontuur.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden