Start herdenkingsweek 75 jaar Airborne Luchtlandingen en Herdenking in Ede

Foto: Gemeente Ede

Deze week herdenken we de dappere strijders die 75 jaar geleden tijdens Operatie Market Garden voor onze vrijheid vochten. Vanaf morgen is er elke dag een bijzonder moment om de herinnering aan de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis in leven te houden.

17 en 20 september: Herdenking bombardement Ede-Zuid

De operatie Market Garden startte op 17 september 1944 met een bombardement van de Engelsen op de Duitsers die in de Edese kazernes gelegerd waren. Die dag vallen om 11.10 uur de eerste bommen in Ede. Niet op de kazernes, zoals de bedoeling was, maar op woningen in Ede-Zuid. Het is zondag, dus veel mensen zijn naar de kerk. Toch verliezen 69 inwoners van Ede hun leven. In de hele regio worden op 17 september om 10.45 uur de klokken 10 minuten geluid ter herinnering aan de start van Market Garden en ter ere van de gevallenen. In Ede doen we dat ook als eerbetoon aan de 69 burgerslachtoffers.

Op vrijdag 20 september is er vanaf 11.00 uur een herdenking bij het oorlogsmonument aan de Parkweg, waar leerlingen van Edese scholen bloemen leggen. Het monument herinnert aan de slachtoffers die in Ede-Zuid vielen. Burgemeester René Verhulst zal hierbij aanwezig zijn.

17 september: Onthulling Horsa Mock-up

Op dinsdag 17 september landden twaalf Horsa gliders (transportzweefvliegtuigen) op Edes grondgebied. The King’s Own Scottish Borderers vertrok naar de Ginkelse Heide om deze veilig te stellen voor de geplande luchtlandingen op 18 september. 75 jaar na dato onthult burgemeester René Verhulst een replica van een Horsa aan de Stadspoort in Ede. Deze Horsa staat symbool voor het project ‘75 jaar herdenken en vieren in Ede’, dat in januari 2019 ontstond. Inmiddels hebben honderden Edenaren zich aan dit project verbonden door het organiseren van een negentigtal evenementen en activiteiten. Initiatiefnemers van dit project zijn Cultuurfonds Ede, Platform Militaire Historie Ede, MKDO en gemeente Ede.
Houd www.bezoek-ede.nl in de gaten voor een overzicht van de evenementen en activiteiten van het project 75 jaar herdenken en vieren in Ede.

17 september: Overdracht Airborne monument

Ook is op 17 september tussen 10:30 uur en 11:15 uur de overdracht van het Airborne monument. Groep 7/8 van basisschool Het Startpunt geeft het Airborne monument door aan groep 7/8 van basisschool Cavaljé. De leerlingen van de ontvangende school maken een mooi programma met zelf geschreven gedichten, liederen en bloemleggingen. Het Airborne Monument krijgt een jaar lang een centrale plek in de lessen van basisschool de Cavaljé. Burgemeester René Verhulst zal hierbij aanwezig zijn om met de kinderen het belang van herdenken te benadrukken.

18 september: Onthulling landmark

In het voorjaar stemden Edenaren op een van de drie ontwerpen voor het landmark. Er werden bijna 5000 stemmen uitgebracht. Twee derde daarvan ging naar Vensters op het verleden. Het ontwerp bestaat uit 6 meter hoge stalen vensters met figuren die uitbeelden wat er op de heide in 1944 gebeurde. Het landmark is op 27 augustus geplaatst. Op woensdag 18 september vindt er een bijzondere onthulling plaats.

20 september: Airborne klassendag

500 kinderen van groep 7 en 8 van Edese basisscholen zijn vrijdag aanwezig op de hei tijdens de Airborne klassendag van Platform Militaire Historie Ede. De kinderen speeddaten met veteranen en praten over oorlog en vrede. Wat deden de Engelse en Canadese soldaten voor ons in 1944 op de Ginkelse heide? En wat doen Nederlandse soldaten tegenwoordig voor de vrede en veiligheid? Studenten van het Dulon college Ede, Veva groep, geven de kinderen een kleine bootcamp.

21 september: Airborne Luchtlandingen en Herdenking

Op de Ginkelse Heide in Ede herdenken we aanstaande zaterdag dat 121 vliegtuigen op 18 september 1944 1.900 parachutisten dropten. We zijn dankbaar dat er anno 2019 nog altijd Market Gardenveteranen aanwezig zijn bij de herdenking.

Partner 11 Luchtmobiele Brigade zorgt met de NATO-oefening Falcon Leap voor de spectaculaire dropping van ruim 1000 parachutisten. De oefening is een manier om de samenwerking bij een luchtoptreden te trainen, samen met acht verschillende landen. Voor de parachutisten is het beleven van de herdenkingssprong op de Ginkelse Heide bij Ede een manier om hun voorgangers te eren en herdenken.
Meer informatie over de Airborne Luchtlandingen en Herdenking: www.ede.nl/airborne

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden