Bijzondere Airborne Luchtlandingen en Herdenking 2019

Foto: Airborne Ede

Dit jaar heeft de Airborne Luchtlandingen en Herdenking op 21 september 2019 een bijzonder programma. Het is namelijk 75 jaar na Market Garden. Op de Ginkelse Heide in Ede herdenken we de dappere strijders die 75 jaar geleden voor onze vrijheid vochten als onderdeel van Operatie Market Garden.

De herdenking is speciaal omdat dit jaar ook Zijne Koninklijke Hoogheid The Prince of Wales en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix aanwezig zullen zijn op de Ginkelse Heide in Ede om de herdenking bij te wonen. Burgemeester René Verhulst van Ede: “Ik ben blij dat deze koninklijke hoogheden onze herdenking in Ede zullen bezoeken en samen met ons stilstaan bij dit bijzondere moment. Het is mooi dat we 75 jaar na de operatie nog steeds samen met veteranen kunnen herdenken.

Spectaculaire dropping

Partner 11 Luchtmobiele Brigade zorgt met de NATO-oefening Falcon Leap voor de spectaculaire dropping van ruim 1000 parachutisten. De oefening is een manier om de samenwerking bij een luchtoptreden te trainen, samen met acht verschillende landen. Voor de parachutisten is het beleven van de herdenkingssprong op de Ginkelse Heide bij Ede een manier om hun voorgangers te eren en herdenken. Minister van Defensie Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zijn aanwezig bij de herdenking.

Market Garden Vijfje

Verder wordt er een officiële Nederlandse Munt geslagen ter ere van 75 jaar Market Garden: Market Garden Vijfje. Er is een grote Military Music Show op het Herdenkingsplein. Het landmark wordt in de week voor de Airborne onthuld. Ook iets om tijdens uw bezoek aan de Airborne niet te vergeten.

Kijk hier voor het hele programma van de Airborne Luchtlandingen en Herdenking.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden