De Buurtspraak: Al honderden jaren bekend in Ede, nu ook erkent in Nederland!

Buurtspraak
Foto: Ede.nieuws.nl

In de huidige tijd van het vooruitkijken en steeds sneller vernieuwen, is het belangrijk om je te realiseren hoe dit alles tot stand is gekomen. Zo kan de plek waar je geboren bent of nu woont al lange tradities hebben.

De Buurt Ede en Veldhuizen, waar in 1360 al over gesproken werd, heeft zo een bijzondere traditie. In deze Buurt, en andere zoals deze, is eertijds de democratie zoals wij deze nu kennen namelijk tot stand gekomen!

In deze ‘oer democratie’ kwamen mensen minimaal één maal per jaar bij elkaar om in een Buurtspraak samen te beslissen over gezamenlijke stukken grond, regels en het onderhoud van de Buurt.

Wat bijzonder is aan de Buurt Ede en Veldhuizen, is dat de Buurt nog bestaat en deze Buurtspraak nu nog plaatsvindt. Dit is zelfs zo bijzonder dat onze Buurtspraak erkend is als Cultureel Immaterieel Erfgoed Nederland!

Dat is mooi, maar wat is eigenlijk immaterieel erfgoed? Op de website van het Kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland staat dit omschreven als:

“Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven.”
Immaterieel erfgoed is voor de Buurt de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.”

Buitengewone Buurtspraak, een uniek evenement

Om de instandhouding van deze vorm van cultuur samen te vieren organiseert de Buurt een Buitengewone Buurtspraak. Op dit unieke evenement zal de bijschrijving op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland formeel  plaatsvinden en vieren wij met de aanwezige geërfden en geïnteresseerde deze mijlpaal voor de Buurt. Wij willen dit met zo veel mensen als mogelijk vieren en daarom hopen wij u op 19 september vanaf 19.30 uur te mogen verwelkomen bij Cultura in Ede.

Komt u ook? Meldt u dan aan via [email protected] .

Informatie over de Buurt Ede en Veldhuizen kunt u vinden op http://buurt.ede-en-veldhuizen.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden