2,5 miljoen euro voor biodiversiteit in Gelderse steden, dorpen en platteland

16 jul , 11:35 Nieuws
gedeputeerde harold zoet
Provincie Gelderland
Harold Zoet. - Gelderland opent op 1 oktober opnieuw de subsidieregeling voor biodiversiteit en landschap.

2,5 miljoen euro voor biodiversiteit in Gelderse steden, dorpen en platteland 

Gelderland opent op 1 oktober opnieuw de subsidieregeling voor biodiversiteit en landschap. Met deze subsidie kunnen gemeenten en bos- en landgoedeigenaren de kwaliteit van het landschap verbeteren, de biodiversiteit in onze steden en dorpen vergroten en daar hun inwoners bij betrekken. Er is 2,5 miljoen euro beschikbaar. 

Subsidie voor biodiversiteit en landschap 

Gemeenten en bos- en landgoedeigenaren kunnen een bijdrage krijgen voor het aanplanten of herstellen van bomen, landschapselementen en lanen in het landelijk gebied. Ook kunnen gemeenten een subsidie krijgen voor de aanplant van groen in dorpen en steden. Het vergroenen van straten, schoolpleinen, bomen planten of het aanleggen van stadsparken behoort ook tot de mogelijkheden. Het heeft de voorkeur dat inheemse soorten worden aangeplant. Dat vergroot het leefgebied voor vogels, insecten en andere diersoorten. Zij kunnen zo meer schuil-, slaap- en voederplekken vinden.  

De provincie draagt maximaal 50% bij in projecten ingediend door gemeenten of 75% in projecten ingediend door bos- en landgoedeigenaren, met een maximum van 200.000 euro.   

Inwoners leveren belangrijke bijdrage  

Harold Zoet, gedeputeerde voor landbouw en natuur: “Een betere biodiversiteit draagt bij aan het herstel van de natuur. Herstel van de natuur is nodig om weer vergunningen te kunnen verlenen, en Gelderland van het slot te halen. Bij het herstel en vergroten van de biodiversiteit willen we graag inwoners betrekken, vandaar dat we als eis stellen dat gemeenten minimaal één burgerinitiatief in hun aanvraag opnemen. Inwoners kunnen veel bijdragen aan de biodiversiteit op eigen terrein, of als vrijwilliger op terreinen van anderen. Denk aan het verwijderen van tegels, onderhoud van heggen of het aanplanten van bomen of erfbeplanting. 

Heeft u zelf een (groen) idee?

Klop aan bij uw gemeente Inwoners kunnen aankloppen bij hun gemeente met hun plannen en ideeën om landschap of biodiversiteit te helpen. Om bijvoorbeeld samen een vlindertuin aan te leggen of tuinen aan elkaar te verbinden voor de egel. In de regeling is nu opgenomen dat een gemeente bij hun aanvraag minimaal één lokaal initiatief moet betrekken en deze ook samen met inwoners uit moeten laten voeren. Dus heeft u een groen idee, ga dan nu naar uw gemeente. Dan is de kans het grootst dat uw idee op tijd is en in de subsidieaanvraag opgenomen wordt. 

Populaire regeling

De subsidieregeling, biodiversiteit en landschap is erg populair. Vorig jaar was het plafond van de regeling binnen één dag bereikt. Vandaar dat we het plafond dit jaar hebben verhoogd naar 2,5 miljoen euro, en dat we de regeling al vroeg aankondigen zodat iedereen zijn aanvraag goed kan voorbereiden.