Shanty Zangers Ede wil graag groter groeien

Foto: Lia van den Eertwegh

Over een paar maanden bruist Ede Centrum weer, wanneer op 3 augustus het Shantykorenfestival plaatsvindt. Daar komt heel veel publiek op af en Shanty Zangers Ede is als organisator natuurlijk van de partij. En nu het seizoen weer begonnen is, zou het koor ook graag groter groeien.

Waarom zouden mannen voor dit koor moeten kiezen? Wat maakt het zo leuk? Shantyzanger Joop Peelen kan daar wel antwoord op geven: “Wij zingen, naast andere levensliedjes, veel shanty’s. Dat zijn werkliederen die de zeelieden vroeger zongen tijdens hun werk aan boord, het zijn vooral vrolijke liedjes. We zien dat ons publiek daarvan geniet en dat geeft ons heel veel voldoening!”

Twaalf jaar geleden zag Joop een koor zingen bij de Oude Kerk: “Dat zag er vrolijk en leuk uit en ik dacht meteen: dat is wat voor mij! En dat bleek ook. Het is zo bijzonder wanneer iemand die ouderen begeleidt bijvoorbeeld zegt: ‘Ik heb die mevrouw nog nooit zo vrolijk gezien en dat ze méézingt!’. Daar word je heel blij van, kan ik je zeggen.”

Professioneel
Shanty Zangers Ede is inderdaad een vrolijk koor maar het gaat er behoorlijk professioneel aan toe tijdens de repetities in De Korenbloem. Dirigent Piet van den Brink wil het perfect hebben. “We hebben een heel goede dirigent die ook zijn humor gebruikt bij het instuderen van de liedjes” vertelt Joop. “We brengen deze meerstemmig, soms zelfs vierstemmig. Ik vind wel dat we wat meer en makkelijker moeten leren bewegen, dat hoort er eigenlijk wel bij. We worden overigens begeleid door een orkest van enkele accordeonisten, een fluitist, een basgitarist en een slagwerker. Dat is heel prettig zingen met zo’n orkest erbij.”

Zangers en muzikanten welkom

Dirigent Piet van den Brink wil wel kwijt dat hij er ook graag muzikanten bij wil. Hij denkt aan een gitarist, een klarinettist, een violist en een accordeonist – man of vrouw, dat maakt niet uit. Piet: “En ik roep mannen op – tenoren,  baritons, bassen – om eens mee te zingen en ons koor te ervaren. En straks meezingen in het centrum van Ede tijdens het festival is wel de mooiste ervaring! Kom dus gerust naar onze repetities.”

Shanty Zangers Ede repeteert elke woensdagavond om 19.30 uur in speeltuin De Korenbloem in Ede. Alle informatie is te vinden op www.shantyzangersede.nl en op Facebook: @shantyzangersede.

Lia

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden