Japanse delegatie bezoekt basisscholen en peuteropvang Ede

Foto: Job Niessen

Een groep van 20 Japanners, geïnteresseerd in onderwijs voor jonge kinderen bezocht afgelopen week een aantal scholen en speelzalen in Ede in hun tour door Europa.

Ze kwamen kijken bij basisscholen De Zuiderpoort en De Bongerd (Proominent) en de inpandige peuteropvang locaties Villa Mengelmoes en de Speelboom, beide van Spelenderwijs Ede.

De groep wilde het Vroeg en Voorschoolse Educatie (VVE) programma Piramide en de doorgaande lijn tussen peuters en kleuters in de praktijk zien en ervaren. Ze werden gezamenlijk ontvangen in basisschool De Bongerd. Daar werden ze toegesproken door wethouder Leon Meijer en Judith Hopster, directeur van Stichting Malkander, waar Spelenderwijs Ede onderdeel van uitmaakt. De wethouder opende het woord en vertelde  zich vereerd te voelen dat mensen uit Japan in Ede kwamen kijken. Ook noemde hij het belang van VVE en de keuzevrijheid voor onderwijs die ouders in Nederland hebben. Judith Hopster gaf aan dat het kwaliteit goed toepassen van Piramida niet enkel afhangt van het programma, maar nadrukkelijk ook met de mensen die er mee werken.

Rondleiding

De groep verdeelde zich vervolgens over de twee speelzalen en twee kleuterklassen. In een ontspannen sfeer liepen ze rond en bekeken alles tot in de kleinste details. Ze vroegen honderduit over onder meer planning, materialen, kosten en over de samenwerking. In de gangen werden ze spontaan en hartelijk begroet door de kinderen uit de bovenbouw, soms zelf met een paar Japanse woorden.

Onder de indruk

Aan het einde van het bezoek spraken de Japanners hun dank uit. Ze waren onder de indruk van de onderlinge sfeer, de speelhoeken, de vele materialen en het aansluiten bij kinderen. Echt Piramide in de praktijk. Met een goody bag gevuld met materialen van de Gemeente, de basisscholen en Spelenderwijs Ede stapten ze weer in de bus om het Cito in Arnhem te bezoeken.

Akkelien

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden